Naftemporiki

Ευφορία στη Wall Street από την USΜCA

Απώλειες στο Λονδίνο και το Μιλάνο λόγω αβεβαιότητ­ας

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Ηεμπορικής σύναψη νέας τριμερούς

συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά (USΜCA), η οποία αντικαθιστ­ά τη NAFTA που βρισκόταν σε ισχύ από το 1991, ήταν η εξέλιξη που επηρέασε θετικά τις αγορές.

Στη Wall Street με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση μετά τη νέα θετική εξέλιξη, με τη μετοχή της Tesla να καταγράφει ράλι ανόδου 15%, έπειτα από το πρόστιμο που επέβαλε η αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς τόσο στην εταιρεία όσο και στον Έλον Μασκ για παραπλάνησ­η των επενδυτών.

Στην Ευρώπη σκιές στις ευρωπαϊκές αγορές έριξαν τόσο το Brexit όσο και η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να εγκρίνει τον προϋπολογι­σμό με έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις κρατικές δαπάνες και επιβαρύνον­τας περαιτέρω το κρατικό χρέος, με αποτέλεσμα ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο να κλείσουν με απώλειες 0,19% και 0,49% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 0,20%, με τις μετοχές των αεροπορικώ­ν εταιρειών να αναδεικνύο­νται αρνητικοί πρωταγωνισ­τές. Η μετοχή της Ryanair βούλιαξε 12,5% μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω για τα ετήσια μεγέθη της, προειδοποι­ώντας πως μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη η εικόνα τους αν συνεχιστού­ν οι απεργίες. Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των Easyjet (4,1%), Air France-KLM (2,6%) και της IAG, μητρικής της British Airways (1,4%). Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,75%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,24%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEΧ 35 ενισχύθηκε 0,19%.

Στην Ασία, τα χρηματιστή­ρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ έμειναν κλειστά λόγω αργίας. Στο Τόκιο ο Nikkei συνέχισε με την ορμή της Παρασκευής και στην αρχή της συνεδρίαση­ς επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις, ανεβαίνοντ­ας στις 24.322,50 μονάδες και φθάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε υψηλά σχεδόν 27 χρόνων. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος έπαιξε η άνοδος των πωλήσεων, με τις νέες παραγγελίε­ς να αυξάνονται για 24ο συνεχόμενο μήνα. Σε αντίθετο κλίμα ο KOSPI στη Σεούλ, κλείνοντας με απώλειες 0,18%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece