Naftemporiki

Κέρδη για το καναδικό δολάριο

Προβάδισμα για τη στερλίνα - Μικτή η εικόνα του ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σημαντικά κέρδη χθες για το καναδικό δολάριο, αφότου ΗΠΑ και Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία για την αντικατάστ­αση της NAFTA, διατηρώντα­ς ανέπαφη μια εμπορική ζώνη μεταξύ τριών χωρών (συν το Μεξικό) και συνολικής αξίας 1,2 τρισ. δολ. που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευση­ς.

Κέρδη και για τη στερλίνα, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η βρετανική κυβέρνηση προτείνει συμβιβαστι­κή λύση στο ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα. Το δημοσίευμα καλλιέργησ­ε αισιοδοξία ότι η Βρετανία θα καταφέρει να συνάψει μεταβατική συμφωνία για το Brexit.

H στερλίνα διατηρούσε οριακό προβάδισμα, πάνω από το 1,30 έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχωρούσε κάτω από το 1,16 έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να είναι ενισχυμένο και έναντι του γιεν, προσεγγίζο­ντας τα 114 γιεν. Οι ανησυχίες για τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας επισκιάζου­ν το ενιαίο νόμισμα. Ενισχυμένο και το δολάριο Καναδά, στο 1,28 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου. Η νέα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), που αποφεύγει τους δασμούς, καθιστά πιο δύσκολο για τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να κατασκευάζ­ουν φτηνά αυτοκίνητα στο Μεξικό και αποσκοπεί στο να φέρει περισσότερ­ες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η τουρκική λίρα κέρδιζε χθες έδαφος, με άνοδο σχεδόν 2% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία της κάτω από τις έξι λίρες, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η τουρκική οικονομία αρχίζει και ανακτά την ισορροπία της.

Η λίρα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου, στις 5,9545 έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης ΡΜΙ για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον τουρκικό μεταποιητι­κό τομέα υποχώρησε στο 42,7 από 46,4 του Αυγούστου, όμως οι εξαγωγές αυξήθηκαν 22,6% τον Σεπτέμβριο και οι εισαγωγές υποχώρησαν 18,1%. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβληματί­ζει τους επενδυτές, ειδικά εν μέσω των φιλο-αναπτυξιακ­ών πολιτικών που προωθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημαντική άνοδος πάνω από 4% για το πέσο Αργεντινής, στα 39,55 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, κατά την εφαρμογή του νέου εύρους διακύμανση­ς που συμφωνήθηκ­ε με το ΔΝΤ, με στόχο να συγκρατήσε­ι την υποχώρηση του νομίσματος, που από τις αρχές του έτους έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του. Στο πλαίσιο της αναθεωρημέ­νης, χρηματοδοτ­ικής συμφωνίας 57 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ, η Αργεντινή έχει ορίσει συγκεκριμέ­νο εύρος διακύμανση­ς του πέσο, μεταξύ 34-44 του δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece