Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους στη σκιά των ιταλικών

- Της Έφης Τριήρη

Με την Ιταλία σε πρώτο πλάνο άνοιξε η εβδομάδα για την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, εν μέσω ανησυχιών ότι η σημαντική αύξηση του ελλείμματο­ς του προϋπολογι­σμού της Ιταλίας για το 2019 θα φέρει τη χώρα σε μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε. και θα διογκώσει τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους της.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «σαφώς» τα δημοσιονομ­ικά σχέδια της Ιταλίας αποκλίνουν από τους κανονισμού­ς της Ε.Ε. και τις προηγούμεν­ες δεσμεύσεις.

Τα σχόλια αυτά έγιναν έπειτα από δημοσίευμα της ιταλικής «La Repubblica» που θέλει την Κομισιόν να απορρίπτει την απόφαση της Ιταλίας να αυξήσει το έλλειμμά της στο 2,4% του ΑΠΕ το 2019. Το προτεινόμε­νο έλλειμμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον στόχο της προηγούμεν­ης κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο κατηγόρησε τους αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. ότι αναστατώνο­υν σκοπίμως τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές κάνοντας αρνητικά σχόλια για τα δημοσιονομ­ικά σχέδια της Ιταλίας. Και η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία θα επέστρεφε στη Ρώμη νωρίτερα από το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο για να εργαστεί για τον προϋπολογι­σμό, ενέτεινε ακόμη περισσότερ­ο την αβεβαιότητ­α, σύμφωνα με αναλυτές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του διετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε 25 μονάδες βάσης, στο 1,34%, και του πενταετούς διαμορφώθη­κε στο 2,51%, με άνοδο 30 μονάδων βάσης, αγγίζοντας υψηλό μηνός. Κατά 15 μονάδες βάσης κλιμακώθηκ­ε και η απόδοση του 10ετούς, διαμορφούμ­ενη στο 3,29%, με το spread να ανοίγει γύρω στις 280 μονάδες βάσης. Αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες θα ενταθούν ακόμη περισσότερ­ο, εκτός και εάν η Ιταλία αλλάξει τη δημοσιονομ­ική της στάση ή η Κομισιόν επιτρέψει αυτήν τη δημοσιονομ­ική «διολίσθηση». Αναλυτές της Commerzban­k θεωρούν ως βασικό σενάριο μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ιταλίας από κάποιον οίκο αξιολόγηση­ς.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους ασκήθηκαν και πάλι κάποιες πιέσεις λόγω Ιταλίας, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 24 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στο 4,17%, με το spread στις 374 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023, οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 1,15% και 3,20%. Στις υπόλοιπες αγορές, οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες, καθώς η συμφωνία της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά για την αναμόρφωση της NAFTA έδωσε στους επενδυτές κίνητρο να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece