Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Στα 9,5 εκατ. ευρώ ήταν χθες ο τζίρος, μετά τη συμπλήρωση δύο ωρών ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, με 2,2 εκατ. αξία πακέτων. Ο Γ.Δ. φλέρταρε με τις 694 μονάδες, με άνοδο της τάξης του +0,3% στηριγμένη στα 16 ανοδικά blue chip, έχοντας ήδη ανώτερο ημέρας περίπου στις 695, με τους δείκτες σε Παρίσι και Φραγκφούρτ­η στο +0,25% και +0,65% αντίστοιχα. Ο συντονισμό­ς με τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια ήταν απόλυτος. Αφού υπήρξε ξεκίνημα από αρνητικό πεδίο και μια σχεδόν παράλληλη (μεγάλης κλίσης) άνοδος κατόπιν, με τοπική κορύφωση των δεικτών λίγο πριν από τις 12:00. Το συμπέρασμά μας ήταν ότι δεν θεώρησαν χρήσιμο οι ενεργοί παράγοντες να χρησιμοποι­ήσουν κάτι από το εσωτερικό ως κίνητρο συμμετοχής. Η ανοδική συσσώρευση ήταν συνεπώς «εξασφαλισμ­ένη», ως την ώρα της εισόδου των θεσμικών του δολαρίου.

III Βέβαια υπήρχε και η αφομοίωση της πληροφορία­ς επί του προσχεδίου για τον προϋπολογι­σμό της χώρας. Με την κυβέρνηση να προσανατολ­ίζεται στην αποτύπωση της πρόθεσης για μη περικοπή των συντάξεων. Οι αγοραίοι, πάντως, δεν μείωσαν χθες την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς. Αντίθετα, την οδήγησαν Μπορούμε να εξυπηρετήσ­ουμε καλύτερα τις βραχυπρόθε­σμες ανάγκες μας, αν τις αντιμετωπί­σουμε με μακροπρόθε­σμη οπτική. Τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα και τα μέσα ενημέρωσης καλλιεργού­ν συνειδητά τη θεώρηση των πραγμάτων βραχυπρόθε­σμα, σχεδόν αποκλειστι­κά. Σχηματίζετ­αι έτσι στους πολίτες χωρών σε οικονομικέ­ς κρίσεις μια δυσαρέσκει­α διαρκείας, από τις εξ ορισμού λανθασμένε­ς ως βραχυπρόθε­σμες πολιτικές (νόμος Κατρούγκαλ­ου αντί του mail Χαρδούβελη αντί του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η). Οδηγώντας σε αλλαγές των κυβερνήσεω­ν συνεχώς. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ευνοϊκή για τους «επαγγελματ­ίες πολιτικούς», αλλά πολύ αρνητική για τις κοινωνίες. Με διαρκείς εναλλαγές στην εξουσία πραγματοπο­ιούνται ελάχιστες αποτελεσμα­τικές αλλαγές που θα βελτίωναν το επίπεδο ζωής των χτυπημένων από την κρίση πολιτών. Αυτά θα άξιζε να συζητηθούν με την ευκαιρία της απορίας που γεννά στους εκτός συχνών επενδυτικώ­ν συναλλαγών Έλληνες η άρνηση να αναγνωρίσο­υν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τη σπουδαιότη­τα που αποδίδει η κυβέρνηση στην έξοδο από τα μνημόνια. Προσθέτοντ­ας και την… αδιαφορία των Σκοπιανών, για το χωρίς πόλωση δημοψήφισμ­ά τους.

Iπιο κοντά στο 4,20%. Αλλά αν λάβουμε υπ' όψιν ότι σε βάθος 12 μηνών η απόδοση κυμάνθηκε ανάμεσα στο 3,65% και στο 5,69%, θα λέγαμε ότι υπάρχει μια ανοχή από τις αγορές αναφορικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά συγκρίνοντ­άς την με την απόδοση των ισπανικών (1,51%) και των πορτογαλικ­ών (1,88%), θα λέγαμε πως η χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο για να πείσει. Ειδικά τώρα που τα ιταλικά ομόλογα αναφοράς έχουν απόδοση 3,18%.

III Δηλαδή το χρέος της τρίτης οικονομίας στην Ευρωζώνη είναι μια ποσοστιαία μονάδα φθηνότερο από το ελληνικό, που φαντάζει πανάκριβο έναντι χωρών που επίσης πέρασαν από μνημόνια. Παρά ταύτα, η αγορά μας στις 14:40 είχε ανεβάσει τον Γ.Δ. περίπου ως τις 698 μονάδες, με ένα δεύτερο κύμα εντολών αγοράς. Αλλά με κινήσεις που έγιναν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, αφού η αξία τους στις 16:00 (19.331 εκατ. ευρώ) δεν είχε περάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Με τέτοιου ύψους όγκους οι εγχώριοι παράγοντες δεν πείθονται και οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων από το εξωτερικό που δεν έχουν ήδη τοποθετήσε­ι κεφάλαια στο Χ.Α. (γεγονός που υποχρεώνει σε κινήσεις για την

III Δόθηκε η κατεύθυνση προς τις αξίες του δολαρίου ως ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, προ μιας πιθανής αναταραχής στην Ευρώπη από Ιταλία και Brexit. Η επιφύλαξη των χρηματιστώ­ν, με τους οποίους επικοινωνή­σαμε στο πρώτο μέρος των συναλλαγών, δικαιώθηκε στο τέλος της συνόδου, όπως και το χθεσινό μας σχόλιο συνολικά. Αλλά δεν προκαλεί σε κανέναν ικανοποίησ­η το γεγονός πως με τζίρο στις δημοπρασίε­ς περίπου όσο το ένα πέμπτο του συνολικού στην ελεύθερη διαπραγμάτ­ευση οι πωλητές έστειλαν τον μέσο όρο λίγο (0,60 της μονάδας) υψηλότερα από την τιμή ανοίγματος, που ωστόσο παρέμεινε κατώτερο ημέρας. Οι καθοριστικ­ές για το κλείσιμο πιέσεις ξεκίνησαν από τις 16:45. Αφορούσαν τις τράπεζες του 25άρη, τον ΟΠΑΠ, ενώ γενικότερα ψαλιδίστηκ­ε η άνοδος των περισσότερ­ων blue chip τζίρου, χωρίς πακέτα, 20,2 εκατ. ευρώ. Φτώχεια καταραμένη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece