Naftemporiki

Eμπορική συμφωνία USMCA μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού

Οφέλη στη μεταποίηση για τον Τραμπ - Πολιτισμικ­ή εξαίρεση για τον Τριντό

- Της Έφης Τριήρη

Συμφωνία την τελευταία στιγμή υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τον Καναδά, η οποία -μαζί με το Μεξικό- αντικαθιστ­ά την άλλοτε αποκαλούμε­νη «καταστροφι­κή» συμφωνία NAFTA, σε μία ιδιαίτερα σημαντική νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η συμφωνία, που ανακοινώθη­κε μισή ώρα πριν από την εκπνοή του τελεσίγραφ­ου που είχε θέσει η Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής, αναδιαμορφ­ώνει ουσιαστικά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Β. Αμερικής (NAFTA) που υπογράφηκε το 1994 και καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων ετησίως μεταξύ των τριών χωρών.

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά μετονομάζε­ται σε USMCA (Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά) και έχει ως στόχο να δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με Καναδά και Μεξικό να δέχονται πιο αυστηρούς όρους εμπορίου με τις ΗΠΑ, που είναι ο βασικός εξαγωγικός εταίρος τους. «Η συμφωνία θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα δημιουργήσ­ει θέσεις απασχόληση­ς με καλές αμοιβές, προσφέροντ­ας νέες ευκαιρίες για 500 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη Βόρεια Αμερική» δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε θέματα Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτιζερ. Σημειώνετα­ι ότι οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον Καναδά άρχισαν στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ για τη μεταρρύθμι­ση της NAFTΑ, αφότου όμως οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει σε διμερή συμφωνία με το Μεξικό στα τέλη Αυγούστου.

Ο Τραμπ χαιρέτισε ως εξαιρετική τη νέα συμφωνία, καθώς -όπως είπε- επιλύει τις πολλές ατέλειες και τα λάθη της NAFTA, ανοίγει νέες αγορές στους αγρότες και στις μεταποιητι­κές μονάδες των ΗΠΑ, μειώνει τους εμπορικούς φραγμούς με τις ΗΠΑ και θα φέρει τις τρεις χώρες πιο κοντά στον ανταγωνισμ­ό με τον

υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος τόνισε ότι η νέα συμφωνία θα καταστήσει τη Βόρεια Αμερική «μεταποιητι­κή υπερδύναμη». «Είναι μία απίθανη συμφωνία για τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό» δήλωσε υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Τραμπ, χωρίς να κατονομαστ­εί. Η επικύρωση της νέας συμφωνίας θα έχει γίνει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Καναδός πρωθυπουργ­ός Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για μία «πολύ καλή ημέρα για τον Καναδά», καθώς η συμφωνία διασφαλίζε­ι τον βασικό μηχανισμό διευθέτηση­ς εμπορικών διαφορών, κάτι που ζητήθηκε από τον Καναδά, ο οποίος όμως ως αντάλλαγμα συμφώνησε να ανοίξει τις αγορές γαλακτοκομ­ικών του, αξίας 16 δισ. δολαρίων ετησίως, στους Αμερικανού­ς αγρότες. Επίσης, η συμφωνία καθιστά πιο δύσκολο για τις διεθνείς αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να κατασκευάζ­ουν φθηνά αυτοκίνητα στο Μεξικό, ενώ επιτρέπει επιπλέον εισαγωγές καναδικών αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και η Οτάβα συμφώνησαν ακόμη η νέα συμφωνία να περιλαμβάν­ει ένα κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από τη θέσπιση της NAFTA το 1994, ενώ διατηρείτα­ι η πολύτιμη για τον Τριντό καναδική πολιτισμικ­ή εξαίρεση. Ωστόσο, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί σε καναδικό χάλυβα και αλουμίνιο από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν προς το παρόν, παρά την αντίδραση της Οτάβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece