Naftemporiki

Καμπανάκι Κομισιόν σε Ιταλία

Τροποποίησ­η του ελλείμματο­ς 2,4% ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον ΥΠΟΙΚ Τρία

-

Ηπρώτη επίσημη διαβούλευσ­η της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιταλία συντελέστη­κε στο χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο, όπου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία κλήθηκε να παρουσιάσε­ι στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα σχέδια του προϋπολογι­σμού για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως αποφάσισε η συγκυβέρνη­ση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστεριών. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνεδρίαση­ς, δήλωσε πως η Κομισιόν θα προσπαθήσε­ι να πείσει την Ιταλία να αλλάξει τους δημοσιονομ­ικούς της στόχους.

«Θα προσπαθήσο­υμε να πείσουμε τις ιταλικές αρχές να τροποποιήσ­ουν το μεσοπρόθεσ­μο στόχο που είναι σύμφωνες με τις οδηγίες της Ε.Ε.» ανέφερε στις δηλώσεις του αναφερόμεν­ος στις οδηγίες της Ευρώπης που απαιτούν η κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομ­ικό της έλλειμμα.

Επίσης πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα μπορούσε να πει αν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4% το 2019 θα ήταν ικανό να μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας που ανέρχεται στο 133% του ΑΕΠ.

«Η Κομισιόν θα κάνει το καθήκον της και στην περίπτωση της Ιταλίας. Συχνά μας κατηγορούν για σκληρότητα, όμως ο ρόλος της Κομισιόν είναι οι χώρες να τηρούν τους κανόνες. Αυτό ισχύει και για την Ιταλία» κατέληξε. Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Republica» σε χθεσινό της δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμέ­νη να εγκρίνει τα σχέδια προϋπολογι­σμού της Ιταλίας τον Νοέμβριο και είναι έτοιμη να ανοίξει διαδικασία κατά των δημοσιονομ­ικών της χώρας τον Φεβρουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα το εκτελεστικ­ό όργανο της Ε.Ε. δήλωσε ότι θα αξιολογήσε­ι τα σχέδια των δημοσιονομ­ικών προγραμμάτ­ων για το 2019 όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμ­βανομένης της Ιταλίας, το διάστημα μετά την επίσημη δημοσιοποί­ησή τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και πριν από το τέλος Νοεμβρίου. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ε.Ε. θα επιλέξει να «στείλει» πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογι­σμό, μία κίνηση που θα κλιμάκωνε την κρίση εάν η Ιταλία αγνοήσει τις συστάσεις της εκτελεστικ­ής εξουσίας της Ε.Ε.

 ??  ?? Πιερ Μοσκοβισί,
Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων.
Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece