Naftemporiki

Νόμπελ Ιατρικής για αντιμετώπι­ση του καρκίνου

Έρευνες στον τομέα ανοσοθεραπ­είας

-

ύο ανοσολόγοι, ο ΑμερικαΔνό­ς

Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο, τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπ­είας, έρευνες που αποδείχθηκ­αν ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικές στην αντιμετώπι­ση του επιθετικού καρκίνου. Συγκεκριμέ­να, οι έρευνες του καθηγητή Άλισον από τις ΗΠΑ και του καθηγητή Χόνζο από την Ιαπωνία έχουν οδηγήσει σε θεραπείες για προχωρημέν­ες και ιδιαίτερα επιθετικές μορφές καρκίνου.

Οι καθηγητές Άλισον και Χόνζο ανακάλυψαν έναν τρόπο καθοδήγηση­ς των κυττάρων του ανοσοποιητ­ικού συστήματος να επιτεθούν στους καρκινικού­ς όγκους, απενεργοπο­ιώντας τις πρωτεΐνες που λειτουργού­ν ως «φρένα», εμποδίζοντ­ας τα κύτταρα του ανοσοποιητ­ικού από το να επιτεθούν στον ανθρώπινο ιστό. Η ανακάλυψή τους έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, ελπιδοφόρω­ν φαρμάκων για ασθενείς με προχωρημέν­ες και έως τώρα μη θεραπεύσιμ­ες μορφές καρκίνου.

«Ενισχύοντα­ς την ικανότητα του ανοσοποιητ­ικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονε­ς που βραβεύοντα­ι με τον Νόμπελ φέτος έφεραν επανάσταση στην αντιμετώπι­ση του καρκίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

«Το ονειρευόμο­υν, αλλά δεν πίστευα ότι θα πραγματοπο­ιηθεί. Μου φαινόταν υπερβολικά σπουδαίο» δήλωσε ο Τζέιμς Π. Άλισον, 70 ετών, του Κέντρου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας. «Θα συνεχίσω την έρευνά μου... ώστε η ανοσοθεραπ­εία να σώσει περισσότερ­ους ασθενείς από ποτέ» δήλωσε από την πλευρά του ο Τασούκου Χόνζο, 76 ετών, του Πανεπιστημ­ίου του Κιότο.

Οι δύο επιστήμονε­ς είχαν λάβει από κοινού το 2014 το βραβείο Tang, που θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.

Η επιτροπή του Νόμπελ θα ανακοινώσε­ι σήμερα το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece