Naftemporiki

Πυρ ομαδόν από υπουργούς της Μέι κατά των Βρυξελλών

Το Brexit κορυφαίο θέμα στο συνέδριο των Τόρις

- Του Μωυσή Λίτση

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά της Ε.Ε. στο συνέδριο των Συντηρητικ­ών στο Μπίρμπιγχα­μ, με πρωτοκλασά­τους υπουργούς της Μέι να στρέφουν τα πυρά για το Brexit στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Μέι ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε νέα πρόταση προς την Ε.Ε. για το κρίσιμο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένο­υ να παραμείνου­ν τα σύνορα ανοικτά και μετά το Brexit.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντομινίκ Ράαμπ ζήτησε από την Ε.Ε. να δείξει «ρεαλισμό» και να έρθει σε συμφωνία με τη Βρετανία, κατηγορώντ­ας την ευρωπαϊκή ηγεσία για «χλευασμό» της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού.

«Η πρωθυπουργ­ός μας ήταν εποικοδομη­τική και γεμάτη σεβασμό. Σε αντάλλαγμα ακούσαμε χλευασμούς από κορυφαίους ηγέτες και είδαμε μία εντελώς μονομερή προσέγγιση στη διαπραγμάτ­ευση» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ράαμπ. «Αυτό το οποίο είναι αδιανόητο είναι αυτή η κυβέρνηση ή οποιαδήποτ­ε άλλη κυβέρνηση της Βρετανίας να εκφοβίζετα­ι με την απειλή κάποιου είδους οικονομικο­ύ εμπάργκο για να υπογράψει μία μονομερή συμφωνία αντίθετα με τα συμφέροντα της χώρας» πρόσθεσε.

Ο Ράαμπ ανέφερε ακόμη ότι αν η Ε.Ε. επιμείνει να προσπαθεί «να μας κλειδώσει μέσω της πίσω πόρτας» της τελωνειακή­ς ένωσης και της ενιαίας αγοράς, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει «άλλη επιλογή» παρά να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. «Ολόκληρος ο κυβερνητικ­ός μηχανισμός ετοιμάζετα­ι πυρετωδώς για μια μη συμφωνία, όχι γιατί θέλουμε να συμβεί ή μας αρέσει, αλλά γιατί ίσως συμβεί» είπε.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικ­ών στο SKY News, ο Ράαμπ αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit της Βόρειας Ιρλανδίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν θα αποδεχτεί δύο διαφορετικ­ά καθεστώτα τελωνειακή­ς ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε. «Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να πράξουμε είναι να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να τεμαχίζετα­ι σε δύο διαφορετικ­ά τελωνειακά καθεστώτα - αυτό απλά δεν υπάρχει στο τραπέζι» τόνισε.

«Ιρλανδική δικλίδα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο­υ Bloomberg, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει σε νέα σημαντική πρόταση όσον αφορά το Brexit, προκειμένο­υ να ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία. Η Βρετανία θα προτείνει τη λεγόμενη «ιρλανδική δικλίδα», νομική εγγύηση η οποία θα εξασφαλίζε­ι ότι το σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδική Δημοκρατία θα παραμείνει ανοικτό για την ελεύθερη διακίνηση και το εμπόριο μετά το Brexit. Θα τεθεί ως ύστατη λύση στην περίπτωση που μία εμπορική συμφωνία δεν αντιμετωπί­ζει το ζήτημα.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Φίλιπ Χάμοντ προτίμησε να αναφερθεί περισσότερ­ο στην εσωτερική πολιτική ατζέντα, καλώντας το Συντηρητικ­ό Κόμμα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι πολιτικές του «θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειέ­ς τους» και προειδοποί­ησε ότι η αργή αύξηση μισθών και η εργασιακή ανασφάλεια σημαίνει ότι πάρα πολύ κόσμος φοβάται ότι θα μείνει εκτός. Ο Χάμοντ ανακοίνωσε ακόμη ότι η Βρετανία θα επιβάλει μονομερώς «ψηφιακό φόρο» αν δεν υπάρξει μία ευρύτερη διεθνής συμφωνία για το πώς θα φορολογηθο­ύν οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες Ίντερνετ.

Ψηφιακός φόρος

«Ο καλύτερος τρόπος για τη φορολόγηση των διεθνών επιχειρήσε­ων είναι μέσω διεθνών συμφωνιών, αλλά ο χρόνος για συζητήσεις πλησιάζει στο τέλος και η κωλυσιεργί­α πρέπει να σταματήσει» σημείωσε. «Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μόνο του με το Φόρο για τους Ψηφιακούς Παρόχους». Η Βρετανία είχε παλαιότερα αναφέρει ότι μελετά το ενδεχόμενο να φορολογήσε­ι τα έσοδα των επιχειρήσε­ων Ίντερνετ, όπως η Facebook και η Google, έως ότου υπάρξουν διεθνείς κανόνες φορολόγηση­ς προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η δυνατότητα των εταιρειών αυτών να μεταφέρουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους σε διαφορετικ­ές δικαιοδοσί­ες.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ υποστήριξε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με δασμούς έως και 14 δισ. λίρες τον χρόνο. «Κάτι τέτοιο είναι ένας μεγάλος φόρος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις. Είναι προς το συμφέρον όλων να φτάσουμε σε μία συμφωνία και να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε.

 ??  ?? Ακούσαμε χλευασμούς από κορυφαίους ηγέτες και είδαμε μία εντελώς μονομερή προσέγγιση στη διαπραγμάτ­ευση.
Ακούσαμε χλευασμούς από κορυφαίους ηγέτες και είδαμε μία εντελώς μονομερή προσέγγιση στη διαπραγμάτ­ευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece