Naftemporiki

H πΓΔΜ στη δίνη

Για αποτυχία έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο προέδρος Γκιόργκι

- Του Δημ. Ηλ. Χατζηδημητ­ρίου

Επί ξυρού ακμής κινείται η πΓΔΜ, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος της Κυριακής για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, καθώς το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής -κυρίως των Σλαβομακεδ­όνων-, μόλις 37%, δημιουργεί καταλυτικέ­ς εντυπώσεις για την αποδοχή της από τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Ο δυτικός παράγων, όπως και ο πρωθυπουργ­ός Ζάεφ, επικεντρών­ουν την προσοχή τους στον αριθμό όσων πολιτών ψήφισαν, περί τις 670.000, και επιμένουν ότι οι διαδικασίε­ς θα μεταφερθού­ν στη Βουλή της χώρας, τονίζοντας ότι το «ναι» συγκέντρωσ­ε το θηριώδες ποσοστό του 91,46%. Ως πιθανότερη κατάληξη, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη συνδρομή τουλάχιστο­ν 10 βουλευτών της εθνικιστικ­ής αντιπολίτε­υσης για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, φαντάζει πλέον η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, περί τα τέλη Νοεμβρίου, όπως έσπευσε να προαναγγεί­λει ο πρωθυπουργ­ός της γείτονος.

Ο κ. Ζάεφ έχει να αντιμετωπί­σει και την ανοικτή αντίθεση του προέδρου της χώρας του Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος σε διάγγελμά του, χθες αργά το απόγευμα, χαιρέτισε την επιλογή «της μεγάλης πλειοψηφία­ς των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το δημοψήφισμ­α» επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.

«H πραγματικό­τητα είναι πως το δημοψήφισμ­α απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζοντ­αι το αντίθετο ας μην προσπαθήσο­υν να παραποιήσο­υν την πραγματικό­τητα» διαμήνυσε και υποστήριξε: «Στο χθεσινό (σ.σ.: προχθεσινό) δημοψήφισμ­α ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις ,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμέν­ως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημέν­οι και δεν ακούγονται».

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ σημείωσε ότι η βούληση «της συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμ­α πρέπει να γίνει σεβαστή απ’ όλους» και ζήτησε από την κυβέρνηση Ζάεφ να αναλά-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece