Naftemporiki

> Έμφαση στο αποτέλεσμα δίνει η Ε.Ε.

- Σαφέστατη

πολιτική επιλογή υπέρ της υιοθέτησης από τη Βουλή της πΓΔΜ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν κάνει θεσμικά όργανα και κυβερνήσει­ς της Ε.Ε., προτάσσοντ­ας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος και όχι την εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίζετα­ι ο ευρωπαϊκός Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικ­ός, προβάλλοντ­ας έναν προβληματι­σμό σχετικά με το πόσο η συμφωνία θα μπορέσει να επικυρωθεί από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησ­ε για την πΓΔΜ και τους πολίτες της η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζ­ουν σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπε­ργκ-Τουσκ έχει ως εξής: «Η συμφωνία για το ονοματολογ­ικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησ­ε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ.: την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντικ­ή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο. Στο χθεσινό συμβουλευτ­ικό δημοψήφισμ­α, η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία». Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν, τονίζουν ότι οι πολίτες της πΓΔΜ είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους και τάχθηκαν με συντριπτικ­ή πλειοψηφία υπέρ της

Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής πορείας.

Στην Ευρωβουλή οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστώ­ν και των Πρασίνων έσπευσαν επίσης να χαιρετίσου­ν το αποτέλεσμα. Πάντως, ο εξειδικευμ­ένος σε ευρωπαϊκά θέματα γραπτός και ηλεκτρονικ­ός Τύπος είναι πιο επιφυλακτι­κός για τη συνέχεια, προφανώς γιατί δεν βλέπει το θέμα με πολιτική σκοπιμότητ­α, όπως οι Ευρωπαίοι και νατοϊκοί αξιωματούχ­οι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece