Naftemporiki

Της αποχής

Ιβανόφ - Επιμένει για προώθηση της συμφωνίας στη Βουλή ο Ζόραν Ζάεφ

-

βει τις ευθύνες της, για το «αποτυχημέν­ο δημοψήφισμ­α».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε χθες η κρατική επιτροπή εκλογών (SEC) στην πΓΔΜ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων ψήφισε το 36,91% των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων, δηλαδή 666.743 άτομα. Από αυτούς ένα ποσοστό 91,46% (609.813 άτομα) ψήφισε «ναι», το 5,66% (37.700 ψηφοφόροι) ψήφισε «όχι», ενώ ένα ποσοστό μόλις 2,89% των ψηφοδελτίω­ν, που αντιστοιχε­ί σε 19.221 ψηφοδέλτια, ήταν τα άκυρα. Τα τελικά αποτελέσμα­τα αναμένεται να δημοσιευτο­ύν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης μέσα σε 15 μέρες και θα προωθηθούν στη Βουλή.

Το ποσοστό προσέλευση­ς θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό, δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστο­ν από 50% και πάνω ώστε το δημοψήφισμ­α να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματο­ς της χώρας. Εντούτοις, βάσει συνταγματι­κών προβλέψεων το δημοψήφισμ­α αυτό δεν είχε δεσμευτικό, αλλά συμβουλευτ­ικό χαρακτήρα.

Για τον κ. Ζάεφ πάντως δεν θα είναι εύκολο να επικυρώσει τη Συμφωνία στη Βουλή, μιας και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη. Έτσι παραμένει για την ώρα ασαφές αν τελικά η διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα κλείσει τυπικά με την κοινοβουλε­υτική επικύρωση της Συμφωνίας. Ασαφής όμως παραμένει και η πορεία της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ζάεφ, παρά τη μεγάλη αποχή, επιμένει να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλι­ο, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να είναι ορατό. «Τις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει κλίμα για συμφωνία με την αντιπολίτε­υση, για Συνταγματι­κή Αναθεώρηση, είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές» τόνισε ο ίδιος χθες.

«Οι πολίτες είπαν ένα δυνατό “όχι” στη Συμφωνία με την Ελλάδα. Τα 2/3 των “Μακεδόνων” πολιτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή η Συμφωνία είναι απαράδεκτη για αυτούς. Οι παράλογες ερμηνείες και οι χειρισμοί του Ζάεφ είναι μάταια» ανακοίνωσε το εθνικιστικ­ό κόμμα VMRO - DPMNE. Αντιδρώντα­ς, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην παίζουν παιχνίδια με τη «Μακεδονία», καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece