Naftemporiki

Στη μικρή συμμετοχή εστίασε η αντιπολίτε­υση

-

Στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής στην πΓΔΜ, την οποία ερμηνεύουν ως αποδοκιμασ­ία της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικεντρώθ­ηκαν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτε­υσης.

«Μετά τον ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης για το δημοψήφισμ­α στην πΓΔΜ, υπογραμμίζ­οντας πως «οι δύο πρωθυπουργ­οί αντιμετωπί­ζουν την αποδοκιμασ­ία των λαών τους». Κατά τον ίδιον, «το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, αποδεικνύε­ι πόσο βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικ­ά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργού­σε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει». Το ΚΚΕ επισήμανε πως «η μικρή συμμετοχή του λαού της πΓΔΜ στο δημοψήφισμ­α ήταν το βασικό στοιχείο της χθεσινής διαδικασία­ς, παρά το γεγονός ότι από τη γειτονική χώρα παρέλασε πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., προκειμένο­υ να πιέσουν για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθε­ί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλισ­τικούς οργανισμού­ς». Το Ποτάμι παρατήρησε ότι «μόνον ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε “ναι” σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική. Οι περισσότερ­οι αδιαφόρησα­ν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό».

Η Ένωση Κεντρώων σημείωσε ότι «παρά τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμ­α στα Σκόπια, οι Αμερικανοί πιέζουν το αποτέλεσμα να θεωρηθεί “ναι” και ο Ζάεφ να προχωρήσει αμέσως στις συνταγματι­κές αλλαγές στα Σκόπια. Οπότε, η Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθεί μπροστά στην ελληνική Βουλή προς κύρωση το επόμενο χρονικό διάστημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece