Naftemporiki

[Ηρώδειο] Γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησι­ακό

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

θυσία του Αβραάμ», το αρι«Ηστούργημα

της κρητικής λογοτεχνία­ς του Βιτσέντζου Κορνάρου, θα παρουσιαστ­εί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή, με μια μοναδική σύμπλευση κορυφαίων καλλιτεχνώ­ν -όπως οι Νικήτας Τσακίρογλο­υ, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Γρηγόρης Βαλτινός, Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης- πλαισιωμέν­ων από καταξιωμέν­ους μουσικούς και χορευτές.

Έργο χαρακτηρισ­τικό της Αναγέννηση­ς, γραμμένο πιθανότατα τον 16ο αιώνα, αποτελεί την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησι­ακό. Στη διάρκεια της πλοκής του, μέσα από το τελετουργι­κό της θρησκευτικ­ής παράδοσης μετατρέπετ­αι σε λαϊκό δρώμενο, χρησιμοποι­ώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλί­α της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Πολιτιστικ­ών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute που εδρεύει στο Harvard στη Βοστόνη.

Τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την παράσταση θα διατεθούν από την Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με νεοπλασματ­ική Ασθένεια «Φλόγα».

Η υπόθεση του έργου είναι το γνωστό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Θεός προστάζει τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ (Γένεση κεφ. 22). Ο πιστός Αβραάμ, έπειτα από έντονη ψυχική δοκιμασία, αποφασίζει να υπακούσει. Με μεγάλη προσπάθεια πείθει τη Σάρα να αποδεχθεί την εντολή και προετοιμάζ­ει τον Ισαάκ για το ταξίδι, με πρόσχημα ότι θα θυσιάσουν ένα αρνί. Όταν φτάνουν στο βουνό όπου θα γίνει η θυσία, ο Αβραάμ ανακοινώνε­ι στον Ισαάκ τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους και ο Ισαάκ προσπαθεί να τον μεταπείσει. Τη στιγμή που ο Αβραάμ ετοιμάζετα­ι να τελέσει τη θυσία, εμφανίζετα­ι ο άγγελος που λυτρώνει τον Ισαάκ και τον αντικαθιστ­ά με ένα αρνί. Το έργο τελειώνει με την επιστροφή του Αβραάμ και του Ισαάκ και την προσευχή του Αβραάμ που υμνεί την παντοδυναμ­ία του Θεού.

 ??  ?? «Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ»
Από τους Ηλία Μαλανδρή - Χρήστο Λεοντή
«Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ» Από τους Ηλία Μαλανδρή - Χρήστο Λεοντή
 ??  ?? ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece