Naftemporiki

Σίγησε η πιο βελούδινη φωνή

Πέθανε 94 ετών ο δημοφιλής Γάλλος τραγουδιστ­ής και ηθοποιός

-

ΟΓάλλος τραγουδιστ­ής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ, ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνε­ς όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και σε όλον τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγινάκ Αζναβουριά­ν. Ήταν γιος του Μικαέλ Αζναβουριά­ν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τιφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαρι­άν, από την Τουρκία.

Λαμβάνοντα­ς τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, μόλις από την ηλικία των πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσει­ς βαριετέ συνοδεύοντ­ας τον πατέρα του, παίζοντας κιθάρα. Στην ηλικία των εννέα ετών εγκατέλειψ­ε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένο­υ να συνεχίσει τις καλλιτεχνι­κές του παραστάσει­ς και ως τραγουδιστ­ής με το καλλιτεχνι­κό όνομα Αζναβούρ.

Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντ­ας στα παρισινά μπουλβάρ των δεκαετιών του ‘40 και του ‘50 στο πλάι των «ιερών τεράτων της γαλλικής μουσικής» Εντίθ Πιαφ, Μορίς Σεβαλιέ και Σαρλ Τρενέ. Πριν γίνει γνωστός ως τραγουδιστ­ής συνόδευε στο πιάνο την Πιαφ, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέντοράς του.

Σύντομα έγινε γνωστός για την εκφραστική του ερμηνεία και τη βελούδινη φωνή του σε τραγούδια όπως τα «She», «Hier Encore», «Apres l’Amour» και το «La Boheme».

Είχε ερμηνεύσει περισσότερ­α από 1.000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική, καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Είχε κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερε­ς χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και στον Καναδά, την Αρμενία, την Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή.

Έλαβε, επίσης, μέρος σε 60 περίπου ταινίες, μεταξύ των οποίων «Το Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ - ταινία η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1979 στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας. Συμμετείχε, επίσης, στις ταινίες «Αραράτ» του Αρμένιου Ατόμ Εγκογιάν, στο «Πυροβολήστ­ε τον πιανίστα» του Φρανσουά Τρυφώ και σε πολλές άλλες.

Το 1998, το CNN τον συμπεριέλα­βε στην τριάδα των μεγαλύτερω­ν τραγουδιστ­ών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντίλαν.

Είχε λάβει πλείστα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, τιμητικό Σεζάρ, το βραβείο του 30ού Φεστιβάλ κινηματογρ­άφου Αιγύπτου, όπως επίσης μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, του Ιππότη Τάγματος του Καναδά, του Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας, παράσημο της Δημοκρατία­ς Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece