Naftemporiki

Στερνό αντίο στον Αντώνη Κοντογεωργ­ίου

«Έφυγε» μία μεγάλη μορφή της φωνητικής και χορωδιακής τέχνης

-

ΟΚοντογεωρ­γίου, μεγάλος μαέστρος Αντώνης

εμβληματικ­ή μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα, πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκ­η το 1945, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκ­ης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservato­rium και στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου.

Είχε βραβευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας», από την Ακαδημία Αθηνών, από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και από την UNESCO. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοπο­ίησε πολλές δισκογραφι­κές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικ­ές και τηλεοπτικέ­ς εκπομπές.

Συνεργάστη­κε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκ­ης και Ηρακλείου. Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτο­υ, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστ­ές», με το οποίο, πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Το 1977, με πρόσκληση του τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματ­ος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματ­ος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής για 32 χρόνια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece