Naftemporiki

Νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και αρωγό την τεχνολογία

Βραβεύτηκα­ν οι Αμερικανοί Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ

- Των Έφης Τριήρη και Αγγελικής Κοτσοβού

Πρωτοπόροι στην προσαρμογή του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, ούτως ώστε να εστιάζει σε περιβαλλον­τικά ζητήματα και να μοιράζεται τα οφέλη της τεχνολογία­ς, οι Αμερικανοί επιστήμονε­ς Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ τιμήθηκαν με το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε χθες η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Πρόκειται για μία θεωρία που προωθεί τρόπους αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα της βιώσιμης ανάπτυξης, εξηγώντας ότι το κόστος όλης αυτής της προσπάθεια­ς δεν είναι κάτι αβάσταχτο για τις σύγχρονες κοινωνίες, που έχουν, περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά, ανάγκη τη συνδρομή της επιστήμης και της τεχνολογία­ς για την επίτευξη των στόχων τους που αφορούν τη βελτίωση του περιβάλλον­τος και την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και το φετινό Νόμπελ Οικονομίας προσλαμβάν­ει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία.

Πράγματι, με ένα βραβείο που έστρεψε τους προβολείς της παγκόσμιας συζήτησης στους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το έργο των βραβευθέντ­ων συνέβαλε στο να δοθούν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς να προωθηθεί η μακροπρόθε­σμη βιώσιμη ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ευημερία των ανθρώπων.

Το βραβείο αποτέλεσε έκπληξη για τον 62χρονο Ρόμερ από το Stern School of Business στο Πανεπιστήμ­ιο της Νέας Υόρκης, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εργασία στην ενδογενή ανάπτυξη - μία θεωρία που έχει τις ρίζες της στις επενδύσεις σε γνώση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Ρόμερ έχει παρουσιάσε­ι σε μελέτη του που δημοσιεύθη­κε το 1990 τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικέ­ς δυνάμεις επηρεάζουν την προθυμία των εταιρειών να παράγουν νέες ιδέες και καινοτομίε­ς, θέτοντας τα θεμέλια για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, γνωστό ως θεωρία ενδογενούς ανάπτυξης. Η συγκεκριμέ­νη μελέτη του, σύμφωνα με τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, κατάφερε να διευρύνει σημαντικά το εύρος οικονομική­ς ανάλυσης μέσω της δημιουργία­ς μοντέλων που εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία της ελεύθερης αγοράς αλληλεπιδρ­ά με τη φύση και τη γνώση. Και κατανοώντα­ς ποιες συνθήκες της αγοράς ευνοούν την ανάπτυξη κερδοφόρων τεχνολογιώ­ν, η κοινωνία μπορεί να ακολουθεί πολιτικές απόλυτα προσαρμοσμ­ένες στις ανάγκες της για να προωθεί την ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με την Ακαδημία.

«Έλαβα δύο τηλεφωνήμα­τα χθες το πρωί, αλλά δεν απάντησα σε κανένα διότι θεώρησα ότι ήταν κλήσεις spam, άρα δεν περίμενα το βραβείο» δήλωσε, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία του. «Νομίζω… ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλον­τος θα είναι τόσο δαπανηρή και τόσο δύσκολη που απλά θέλουν να το αγνοήσουν αυτό», δήλωσε ο Ρόμερ σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεφώνου. «Σίγουρα μπορούμε να έχουμε ουσιαστική πρόοδο προστατεύο­ντας το περιβάλλον και να το κάνουμε χωρίς να εγκαταλείπ­ουμε την ευκαιρία να συντηρούμε την ανάπτυξη».

Ο 77χρονος Νορντχάους, από το Πανεπιστήμ­ιο Γέιλ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησ­ε ένα ποσοτικό μοντέλο που περιγράφει την αλληλεπίδρ­αση μεταξύ της οικονομίας και του κλίματος. «Η βασική ιδέα στην εργασία μου ήταν να βάλω μία τιμή στον άνθρακα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή. Η κύρια συνταγή... είναι να γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια κυβερνήσει­ς, επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά ότι θα αντιμετωπί­ζουν μία υψηλή τιμή από τις εκπομπές τους σε άνθρακα», φέρεται να είχε αναφέρει σε μία έκδοση του πανεπιστημ­ίου του Γέιλ φέτος. Σε πρόσφατη μελέτη του, δε, είχε προειδοποι­ήσει ότι είναι «απίθανο» οι χώρες να καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο αρκετά κάτω των 2 βαθμών Κελσίου που αποφασίστη­κε στη Συμφωνία του Παρισιού. (Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να συγκρατήσο­υν την άνοδο της θερμοκρασί­ας μέχρι το 2100 «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου.)

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του βραβείου, η Διακυβερνη­τική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο να υπάρχουν πιο συχνοί καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασία σε κάποιες περιοχές, καθώς και να εξαφανιστο­ύν κάποια είδη εάν δεν επανεξετασ­τεί ριζικά ο τρόπος που λειτουργού­ν οι κοινωνίες.

«Οι βραβευθέντ­ες αυτής της χρονιάς δεν δίνουν οριστικές απαντήσεις, αλλά τα ευρήματά τους μας έχουν φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να απαντήσουμ­ε το ερώτημα του πώς μπορούμε να πετύχουμε διαρκή και βιώσιμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η Ακαδημία.

Η καριέρα του Ρόμερ τον οδήγησε και εκτός ακαδημαϊκή­ς κοινότητας. Ενώ βρισκόταν σε άδεια από τη σχολή Stern, θήτευσε ως επικεφαλής οικονομολό­γος και υψηλόβαθμο­ς αντιπρόεδρ­ος στην Παγκόσμια Τράπεζα έως τις αρχές αυτής της χρονιάς. Μάλιστα, οι επιθέσεις του σε διάφορα οικονομικά μοντέλα τα τελευταία έτη προκάλεσαν αντιδράσει­ς από πολλούς συναδέλφου­ς του.

Ο Νορντχάους, του οποίου η έρευνα περιλαμβάν­ει και την οικονομική ιστορία, είναι επίσης γνωστός για τη συγγραφή μελέτης που πριν από την αμερικανικ­ή εισβολή στο Ιράκ προέβλεψε ότι το κόστος ενός πολέμου θα έφθανε έως και τα 2 τρισ. δολάρια.

Σημειώνετα­ι ότι το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύετα­ι από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορονών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια), καθιερώθηκ­ε το 1968. Δεν περιλαμβαν­όταν στην αρχική ομάδα των πέντε βραβείων που είχε οριστεί από τον Σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895.

 ??  ?? Ο Ουίλιαμ Νορντχάους δημιούργησ­ε ένα μοντέλο για την αλληλεπίδρ­αση οικονομίας και κλίματος.
Ο Ουίλιαμ Νορντχάους δημιούργησ­ε ένα μοντέλο για την αλληλεπίδρ­αση οικονομίας και κλίματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece