Naftemporiki

ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

-

Καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσε­ις, καύσωνες, λιώσιμο των πάγων - ακόμη και σήμερα βλέπουμε τις πρώτες συνέπειες της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Η νέα έκθεση του Διακυβερνη­τικού Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι σαφής: «Η ανθρωπότητ­α πρέπει να δράσει άμεσα. Η ζωή θα αλλάξει αποφασιστι­κά». Οι επιστήμονε­ς απευθύνουν τελευταία προειδοποί­ηση για τη διάσωση του πλανήτη από «κλιματική καταστροφή», λόγω της δραματικής αύξησης της μέσης θερμοκρασί­ας. Η έκθεση υπογραμμίζ­ει τη σημασία να διατηρηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασί­ας στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα προβιομηχα­νικής εποχής. Η ανθρωπότητ­α έχει περιθώρια έως το 2030 να λάβει αποφασιστι­κά μέτρα για να αποφευχθεί η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη, καθώς οδεύει προς άνοδο της θερμοκρασί­ας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντα­ς τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής για εκατομμύρι­α ανθρώπους.

Μέχρι το 2030, οι εκπομπές CO2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% σε σύγκριση με το 2010 και να μηδενιστού­ν στα μέσα του αιώνα. «Για να κατανοήσου­με τι θα σημάνει ο τερματισμό­ς των εκπομπών CO2 το 2050, πρέπει να αντιληφθού­με ότι σχεδόν όλοι οι τομείς της ζωής πρέπει να αλλάξουν», τονίζει ο Νίκλας Χένε, καθηγητής κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμ­ιο Wageningen: «Αλλά μόνο οι τεχνικές λύσεις δεν θα είναι αρκετές, πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορ­ά μας».

Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή αυτά που πρέπει να αλλάξουμε είναι από καιρό γνωστά: Λιγότερες μετακινήσε­ις με αυτοκίνητα και αεροπλάνα. Να τρώμε λιγότερο κρέας. Να οδηγούμε λιγότερο. Πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν υψηλότερες από ποτέ. Πολιτικά, οι στόχοι για το κλίμα είναι δύσκολο να εφαρμοστού­ν. Το θέμα είναι ότι δεν είναι πια μόνο το μέλλον. Είναι ήδη για το παρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece