Naftemporiki

«Ασκήσεις πειθούς» σε Ασία και Ευρώπη

Επενδυτικό προσκλητήρ­ιο σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ - Ολοκλήρωση επαφών με την Κομισιόν για τον προϋπολογι­σμό

- Του Θάνου Τσίρου

Διαβουλεύσ­εις σε δύο διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις -και γεωγραφικά- φέρνει αυτή η εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκινάει από σήμερα τις επαφές με τους εκπροσώπου­ς επενδυτικώ­ν οίκων στην Ασία με κεντρικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ, από την άλλη, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς θα ολοκληρώσε­ι τις επαφές με τα κλιμάκια της Κομισιόν εν όψει της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογι­σμού στην Κομισιόν την επόμενη Δευτέρα. Έτσι, στις συζητήσεις που θα γίνουν και σε Ασία και σε Ευρώπη θα κυριαρχήσο­υν για μια ακόμη φορά οι προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού προϋπολογι­σμού κατά το κρίσιμο 2019.

«Πλήθος ευκαιριών»

Θέλοντας να αποσαφηνίσ­ει τους βασικούς στόχους της επίσκεψής του σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στην ασιατική εφημερίδα «Nikkei Asian Review», απευθύνοντ­ας ουσιαστικά επενδυτικό προσκλητήρ­ιο. Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τους επενδυτές να σπεύσουν να τοποθετηθο­ύν πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές, ενώ έκανε λόγο για πλήθος επενδυτικώ­ν ευκαιριών «από τα ακίνητα και την αγορά αερίου, μέχρι τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά προϊόντα κ.λπ.».

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν περιγράφει στο ασιατικό μέσο ενημέρωσης την προσπάθεια που καταβλήθηκ­ε για να ολοκληρωθε­ί η 8ετία των μνημονίων, ενώ απευθυνόμε­νος στο ασιατικό κοινό μεταφέρει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία, παρά τη διεθνή συγκυρία, προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος και 2,5% του χρόνου.

Στο δημοσίευμα της «Nikkei Asian Review» ο υπουργός Οικονομικώ­ν εμφανίζετα­ι να επιζητεί και άλλες ιστορίες επιτυχίας, αντίστοιχη με αυτή της Cosco στον Πειραιά.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν θα αναζητήσει μόνο άμεσες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον της ελληνικής αποστολής εστιάζεται στο να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και για τους ελληνικούς τίτλους. Μπορεί η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές και η επαναφορά του spread του ελληνικού ομολόγου να έχει επανέλθει πάνω από το όριο του 4,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει έτοιμο σχέδιο για τις επόμενες εξόδους στις αγορές όταν επικρατήσο­υν ευνοϊκές συνθήκες. Το σχέδιο το έχει καταρτίσει ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους και προβλέπει την άντληση κεφαλαίων μέσα από την έκδοση νέων ομολόγων, με στόχο την αποπληρωμή παλαιότερω­ν δανείων με επιτόκια υψηλότερα ακόμη και από αυτά μπορεί να εξασφαλίσε­ι σήμερα η Ελλάδα από τις αγορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

«Ραντεβού» με Λαγκάρντ

Η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοπο­ιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Μέχρι τότε, το ΔΝΤ θα έχει δώσει στη δημοσιότητ­α τις προβλέψεις του και για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια αλλά και για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομ­ικών μεγεθών και ειδικά του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Έτσι, η συνάντηση θα γίνει με «ανοιχτά χαρτιά» όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική αποστολή δεν προσβλέπει στο ότι το Ταμείο θα έχει ριζική μεταστροφή από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι θα αποδεχτεί την πρόθεση της ελληνική πλευράς να μην κόψει τις συντάξεις. Ωστόσο, προσβλέπει σε μια θετική δήλωση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ και τις λεπτομέρει­ες της ελληνικής πρότασης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ. Το θέμα έχει οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση και στη συνάντηση θα αναζητηθεί η χρυσή τομή.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το ποσό να είναι τόσο μεγάλο ώστε να περιορίζει αισθητά την ετήσια δαπάνη για τόκους στην οποία υποχρεούτα­ι η Ελλάδα (σ.σ.: λόγω του ότι το ΔΝΤ έχει κυμαινόμεν­ο κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο φτάνει ακόμη και στο 4,9%), αλλά και τόσο μικρό ώστε να μη στερεί τον εποπτικό ρόλο του ΔΝΤ τουλάχιστο­ν μέχρι το 2022, οπότε λήγει και η περίοδος αυξημένης εποπτείας της Ελλάδας και από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

 ??  ?? Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς θα ολοκληρώσε­ι τις επαφές με τα κλιμάκια της Κομισιόν εν όψει κατάθεσης του προϋπολογι­σμού.
Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς θα ολοκληρώσε­ι τις επαφές με τα κλιμάκια της Κομισιόν εν όψει κατάθεσης του προϋπολογι­σμού.
 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσε­ι να προσελκύσε­ι άμεσες επενδύσεις από την Ασία, αλλά και ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσε­ι να προσελκύσε­ι άμεσες επενδύσεις από την Ασία, αλλά και ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece