Naftemporiki

Επιδεινώθη­κε το οικονομικό κλίμα στη βιομηχανία

Στις 104,5 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών έναντι 105,9 μονάδων τον Ιούλιο

-

Ηέντονη επιδείνωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, σε αντίθεση με την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η που κινείται ανοδικά, οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος τον Σεπτέμβριο, στο σύνολο της οικονομίας, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, που διαμορφώνε­ται στις 101,3 μονάδες (από 105,3 τον Ιούλιο) πρόκειται πάντως για επίδοση που κινείται στα περσινά επίπεδα (100,8 μον.).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά μήνα που η χώρα κινείται εκτός προγράμματ­ος στήριξης, εξέλιξη που βεβαίως έχει περισσότερ­ο συμβολικό χαρακτήρα παρά συνδέεται με συγκεκριμέ­νες και απτές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη του δείκτη τους τελευταίου­ς μήνες είναι συμβατή με την επιτάχυνση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας που καταγράφετ­αι και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές καταγράφου­ν ότι ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύετ­αι των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής.

Οι δύο δείκτες άλλωστε είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικ­ής παραγωγής - από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Ιούλιο ήταν οριακά θετική (+0,7%) σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2017 έχει αυξηθεί κατά 1,5%.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνε­ται τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα έναντι του Ιουλίου, στις 104,5 (από 105,9) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο περσινό (104,4 μον.). Τα ζητήματα προστατευτ­ισμού και οι εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ διαμορφώνο­υν ένα περιβάλλον αβεβαιότητ­ας, όπως τονίζεται αρμοδίως, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσου­ν αντίμετρα -π.χ., από την Κίνα ή την Ε.Ε.- και αναδιάταξη του παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού.

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθο­ύν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικ­ών προϊόντων τον Ιούλιο -χωρίς τα καύσιμακιν­ούνται ανοδικά κατά 19,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Υπενθυμίζο­υμε ότι και τους προηγούμεν­ους μήνες οι μεταβολές των εξαγωγικών βιομηχανικ­ών προϊόντων ήταν θετικές, ενώ συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 οι εξαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τον ΠΣΕ. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση βελτιώνετα­ι ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με τον δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους.

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ επισημαίνε­ι τα εξής:

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνε­ται στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσε­ων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και 8% εκ νέου μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που προβλέπει άνοδο απασχόληση­ς το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν τον Σεπτέμβριο στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιουλίου (+26 μον. το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσε­ων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώνεται στις +15 (από +22) μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece