Naftemporiki

ΕΚΤ και ΔΝΤ «ξεσκονίζου­ν» και πάλι

Συναντήσει­ς των πιστωτικών ιδρυμάτων με τους θεσμούς μέσα στον Οκτώβριο με βασικό θέμα τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια

-

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και χθες οι τράπεζες στο Χρηματιστή­ριο, ενώ η αναβάθμιση από τη Fitch, που ενδεχομένω­ς να μπορούσε να φρενάρει την πτώση των μετοχών ή να αντιστρέψε­ι το κλίμα, ήρθε λίγο πριν από το κλείσιμο του Χ.Α. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έφθασαν να έχουν κεφαλαιοπο­ίηση κάτω από 5 δισ. ευρώ, κάτι που πραγματικά αποτελεί θλιβερό ρεκόρ για την ελληνική τραπεζική πραγματικό­τητα.

Της Ειρήνης Σακελλάρη τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι αγορές πάντως θέλουν τον χρόνο τους για να ηρεμήσουν, ενώ, όπως φαίνεται, το ίδιο και οι θεσμοί προκειμένο­υ να καταλήξουν σε ένα τελικό συμπέρασμα.

O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομ­ική στάση του λαϊκιστικο­ύ συνασπισμο­ύ στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακέ­ς χώρες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt».

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει το συγκεκριμέ­νο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικ­ών προβλημάτω­ν.

Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομ­ική στάση του νέου λαϊκιστικο­ύ συνασπισμο­ύ.

Είναι γεγονός πάντως πως η Ιταλία τροφοδοτεί άνοδο των επιτοκιακώ­ν περιθωρίων.

«Τελικώς όλα αυτά πυροδοτούν τον φόβο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμο­υ τραπεζίτη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece