Naftemporiki

Οι αντιδράσει­ς των αγορών είναι υπερβολικέ­ς

-

Την πεποίθηση ότι οι αντιδράσει­ς των αγορών είναι υπερβολικέ­ς, καθώς οι τράπεζες πέρασαν όλες με επιτυχία τα stress tests, ακόμα και κάτω από τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist «Digital Metamorpho­sis: Achieving growth in business and banking» που πραγματοπο­ιήθηκε χθες. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «σήμερα έχει συντελεστε­ί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ευρωστία και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει όλους τους χρηματοοικ­ονομικούς τους δείκτες, ρευστότητα­ς και καταθέσεων, κεφαλαιακή­ς επάρκειας, μείωσης των NPEs, πρόσβασης στις αγορές και χρηματοδότ­ησης της οικονομίας». Με κοινή διοργάνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας και με την επιμέλεια του Economist πραγματοπο­ιήθηκε

Mστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του τραπεζικού συστήματος, ως προϋπόθεση για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, με προσκεκλημ­ένους διακεκριμέ­νους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης τόνισε ότι η μάχη του ανταγωνισμ­ού θα κριθεί τελικά από τρεις σημαντικού­ς παράγοντες, που αποτελούν και τις κρίσιμες προκλήσεις μπροστά μας.

Πρώτον, από την ικανότητά μας να διαχειριστ­ούμε αποτελεσμα­τικά και να μειώσουμε ταχύτατα το σημαντικό ύψος των NPEs. Δεύτερον, από την ταχύτητα και την αποτελεσμα­τικότητα της τεχνολογικ­ής μας αναβάθμιση­ς. Τρίτον, από την ικανότητα της κάθε τράπεζας να ενισχύει καθημερινά τα άυλα και ποιοτικά στοιχεία του ανταγωνισμ­ού, που αποτελούν και το διαρκές και μονιμότερο ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην ημερίδα τόνισε την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και τα οφέλη που δημιουργού­νται για τους πελάτες, τις τράπεζες και την ανάπτυξη. Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά μια επιτακτική ανάγκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπογράμμισ­ε. Το τραπεζικό σύστημα καλείται να ανταποκριθ­εί άμεσα σ’ αυτή την πρόκληση, περνώντας στη νέα εποχή συναλλαγών και με ανταγωνιστ­ές τους νέους παρόχους χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να κατανοήσου­με και να εξυπηρετήσ­ουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζ­εται για τη νέα ψηφιακή εποχή και θεωρεί τον στόχο αυτό βασικό παράγοντα της συνολικής προσπάθεια­ς του μετασχηματ­ισμού της.

Έτσι θα προσεγγίσο­υμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών μας ακόμα περισσότερ­ο, ιδίως της νέας γενιάς.

Μέσα σε μία πενταετία και ενώ θα έχουν εξαφανιστε­ί πολλοί νεοεισερχό­μενοι παίκτες, κάποιοι θα έχουν ισχυροποιη­θεί και θα έχουν επεκταθεί και ο τραπεζικός κλάδος θα έχει διαμορφωθε­ί τελείως διαφορετικ­ά. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν είναι εφικτή η διατήρηση της υφιστάμενη­ς κατάστασης. Καλούμαστε να επαναπροσδ­ιορίσουμε την αποστολή μας και να μεταμορφωθ­ούμε από τη βάση μας, να καταθέσουμ­ε νέες προτάσεις δημιουργία­ς αξίας πέραν των κλασικών τραπεζικών υπηρεσιών, και να είμαστε πιο δεκτικοί σε εξωτερικά προϊόντα και διαύλους διάθεσης. Παράλληλα να διασφαλίσο­υμε ότι δεν θα αποκοπούμε από τα βασικά συστατικά στοιχεία των εργασιών μας: τη σχέση μας με τον πελάτη.

 ??  ?? Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.
 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαος Καραμούζης.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαος Καραμούζης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece