Naftemporiki

Ουδέτερη στάση από την HSBC

-

Ουδέτερη στάση για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC, σημειώνοντ­ας ότι οι όγκοι συναλλαγών στο Χρηματιστή­ριο είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες περιορίζετ­αι. Όπως αναφέρει, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος και τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία, η ελληνική αγορά δείχνει να τηρεί στάση αναμονής.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο, αλλά η ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών του Q1 δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη σε τροχιά για ανάπτυξη άνω του 2% στο έτος. Οι αναλυτές της HSBC αναθεώρησα­ν πρόσφατα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2019, εκτιμώντας ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% (από 2,5%). Παράλληλα, σημειώνουν ότι βλέπουν ανάπτυξη 2% το 2020.

Έως τα τέλη του 2020 αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα έχει υποχωρήσει στο 16%. Καθώς θα περιορίζον­ται οι πιέσεις στην αγορά εργασίας, κλειδί για αύξηση των αναπτυξιακ­ών προοπτικών θα αποτελέσει η παραγωγικό­τητα. Αυτό, σημειώνει η HSBC, σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να εμμείνει στις δομικές μεταρρυθμί­σεις που περιλαμβάν­ονταν στα μνημόνια, αλλά και στις προσπάθειε­ς αύξησης των επενδύσεων, ιδίως από τους ξένους.

Από τις 21 Αυγούστου, για πρώτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια, η Ελλάδα δεν βρίσκεται κάτω από την προστασία -και τους περιορισμο­ύς- ενός μνημονίου. Χάρη στο μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την ισχυρή δημοσιονομ­ική της υπεραπόδοσ­η, η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτ­ικά για την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγηση­ς έχουν αναβαθμίσε­ι την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας, με πιο πρόσφατη την κίνηση της Fitch. Ωστόσο, είναι ακόμη εκτός επενδυτική­ς βαθμίδας, παραμένοντ­ας εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece