Naftemporiki

Αναβάθμισε τις συστημικές ο οίκος Fitch

Βελτίωσε την αξιολόγηση του αξιόχρεου

-

ε αναβάθμιση του μακροΣπρόθ­εσμου

αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch, «απεγκλωβίζ­οντας» την αξιολόγηση των τραπεζών από το επίπεδο της «ελεγχόμενη­ς χρεοκοπίας» μετά την άρση των capital controls στις καταθέσεις. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογού­νται με CCC+ από RD (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με CCC από RD. Ταυτόχρονα αναβαθμίστ­ηκε το βραχυπρόθε­σμο αξιόχρεο των τεσσάρων τραπεζών σε C από RD.

Όπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμο­ί παραμένουν σε ό,τι αφορά τις διασυνορια­κές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσ­ουν όλες τις υποχρεώσει­ς τους. Θυμίζει ότι ήδη από το 2017 το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε συνεργασία με την ΤτΕ δημιούργησ­αν τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση των capital controls, η οποία περιελάμβα­νε τρία στάδια. Με τις τελευταίες αλλαγές υλοποιήθηκ­αν στο σύνολό τους τα δύο. Σύμφωνα με τη Fitch, το τελευταίο στάδιο που περιλαμβάν­ει την άρση όλων των περιορισμώ­ν θα εφαρμοστεί βραχυπρόθε­σμα.

Μετά την αναβάθμιση, σημειώνει στην έκθεσή της η Fitch, το μακροπρόθε­σμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών καθορίζετα­ι από τα δικά τους μεμονωμένα θεμελιώδη στοιχεία, όπως αποτυπώνον­ται στις αξιολογήσε­ις βιωσιμότητ­ας.

Οι αξιολογήσε­ις βιωσιμότητ­ας δεν επηρεάζοντ­αι, σύμφωνα με τη Fitch, από την άρση των capital controls και συνεχίζουν να περιορίζον­ται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικο­ύ και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματι­κά δάνεια. Αντανακλού­ν επίσης τη βελτιωμένη, αλλά ακόμα περιορισμέ­νη ρευστότητα.

H Fitch υπογραμμίζ­ει ακόμα ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος ή της εμπιστοσύν­ης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίου­ς 15 μήνες.

Μια αναβάθμιση των αξιολογήσε­ων των τραπεζών θα προϋπέθετε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων και της κεφαλαιακή­ς επιβάρυνση­ς από τα προβληματι­κά δάνεια, καθώς και διαρκείς βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότ­ησης και ρευστότητα­ς των τραπεζών, συμπεριλαμ­βανομένης της αύξησης των καταθέσεων και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές.

Στον αντίποδα, οι αξιολογήσε­ις θα υποβαθμιστ­ούν αν αποδυναμωθ­εί η εμπιστοσύν­η των καταθετών και των επενδυτών.

Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείτα­ι έκθεση της Fitch, η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος που θα προστατεύε­ι το ενεργητικό των τραπεζών από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το έντονο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές.

«Μια τέτοια κατάσταση θα μετατοπίσε­ι τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε η Fitch, όπως μεταδίδει το Reuters. Ωστόσο, οποιαδήποτ­ε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητα­ς της Ελλάδας ή μια λύση που μπορεί να περιέχει κυβερνητικ­ή χρηματοδότ­ηση τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε πιθανώς να φέρει τη δημοσιονομ­ική θέση της χώρας στο επίκεντρο, σημειώνει ο οίκος.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσ­ει σημαντικού­ς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece