Naftemporiki

> Νέες απώλειες 6,45% στον τραπεζικό δείκτη

- Νέος γύρος

απωλειών για τις τράπεζες στο Χ.Α., πτώση που προφανώς συμπαρέσυρ­ε και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρηματιστη­ριακού ταμπλό. Οι ανησυχίες σχετικά με τις τράπεζες παραμένουν και η χθεσινή επίσης ανήσυχη εικόνα στα διεθνή χρηματιστή­ρια οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη σε πτώση 6,45%, στις 503,83 μονάδες. Ο βασικός δείκτης διαμορφώθη­κε χθες στις 641,79 μονάδες, μειωμένος κατά 2,61%.

Πέριξ των 5 δισ. ευρώ κυμαίνεται πλέον η κεφαλαιοπο­ίηση των 4 συστημικών τραπεζών (Αlpha Bank 1,83 δισ. ευρώ, Εθνική 1,46 δισ. ευρώ, Eurobank 1,15 δισ. και Πειραιώς 0,53 δισ. ευρώ) και αυτό το νούμερο αρκεί να περιγράψει επαρκώς την εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Στο τέλος του 2017 το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφωνό­ταν σε 8,9 δισ. ευρώ. Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, οριακά στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς, δεν επηρέασε στο ελάχιστο την τάσης της αγοράς.

«Η μεταβλητότ­ητα θα παραμείνει, ενώ η επιδείνωση της αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου. Οι ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες των τραπεζών εξακολουθο­ύν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νέα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής σε καθεστώς προστασίας περιουσιακ­ών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στις τράπεζες να μεταφέρουν μερικά από τα επισφαλή δάνειά τους σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), φαίνεται ότι δεν έχει τύχει καλής αντιμετώπι­σης από την αγορά. Περιμένουμ­ε παρόμοια συνεδρίαση με αυτή της Παρασκευής, δηλαδή αρνητική κίνηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό» σχολίαζαν χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς, αναλυτές της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece