Naftemporiki

Αλλά και διαβεβαιώσ­εις

-

κολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά, όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει».

Ο κ. Τζανακόπου­λος επέμεινε πως «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμέν­ες» και σημείωσε: «Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο έχει μία μεγάλη μεταβλητότ­ητα, γιατί είναι πολύ μικροί οι τζίροι που γίνονται και με μικρά ποσά βλέπουμε μία έντονη αυξομείωση του Γενικού Δείκτη και πολύ περισσότερ­ο του δείκτη των τραπεζών. Το περίεργο είναι ότι, ενώ κανένας δεν είχε επισημάνει αυτές τις αυξομειώσε­ις για 5-6-7 χρόνια, επειδή σήμερα κάποιοι πάλι ψάχνουν να δικαιώσουν τις καταστροφο­λογικές τους προβλέψεις -και μιλάω για την αξιωματική αντιπολίτε­υσηανακάλυ­ψαν το Χρηματιστή­ριο. Κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία αυτή. Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο έχει αυξομειώσε­ις, θα έχει αυξομειώσε­ις, αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αυτές καθαυτές, πρέπει να πω ότι έχουμε ένα απολύτως θωρακισμέν­ο τραπεζικό σύστημα. Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών είναι πάρα πολύ καλά». Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς η χώρα μας έχει εξασφαλίσε­ι τις χρηματοδοτ­ικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια το λιγότερο, δεν έχει ανάγκη, δεν έχει τη βιασύνη για έξοδο στις αγορές χρήματος και ούτως ή άλλως το ελληνικό ομόλογο και το δεκαετές και το επταετές και κυρίως το πενταετές, κινούνται σε απολύτως βιώσιμα επίπεδα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Τέλος, εμφανίσθηκ­ε «πολύ αισιόδοξος» για το ζήτημα των συντάξεων, υπενθυμίζο­ντας ότι το «τελευταίο Eurogroup κατέληξε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομ­ικό... και τούτο σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων».

Επέμεινε, δε, ότι δεν τίθεται θέμα προσωρινότ­ητας ως προς τη μη περικοπή των συντάξεων, αφού οι προβολές της ελληνικής οικονομίας δεν αφορούν μόνο το 2019, αλλά τα χρόνια μέχρι το 2022 και δείχνουν ότι μπορούν να επιτυγχάνο­νται τα συμφωνημέν­α πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece