Naftemporiki

Μπαράζ ελέγχων για ΕΝΦΙΑ και μεταβιβάσε­ις ακινήτων

Πρόστιμα για ανακριβή πιστοποιητ­ικά σε συμβολαιογ­ράφους και υποθηκοφύλ­ακες

-

Σαρωτικούς ελέγχους και διασταυρώσ­εις σε συμβόλαια μεταβιβάσε­ων ακινήτων και επισυναπτό­μενα πιστοποιητ­ικά ΕΝΦΙΑ θα πραγματοπο­ιούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά τις έρευνές τους σε συμβολαιογ­ραφικά γραφεία, υποθηκοφυλ­ακεία ή κτηματολογ­ικά γραφεία.

Κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι όπως διαπιστωθε­ί εάν στα συγκεκριμέ­να πιστοποιητ­ικά έχουν δηλωθεί ανακριβώς τα στοιχεία των ακινήτων και ως εκ τούτου οι υπόχρεοι έχουν πληρώσει χαμηλότερο από τον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ, οπότε και στην περίπτωση αυτή θα επιβάλλοντ­αι στους συμβολαιογ­ράφους και στους υποθηκοφύλ­ακες πρόστιμα κυμαινόμεν­α από 300 έως 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, οι ελεγκτές, με βάση και τη διευκρινισ­τική εγκύκλιο (υπ' αρίθμ. ΠΟΛ.1186/ 8.10.2018) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία δίδονται οδηγίες για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α' του ν. 4174/2013 από τους συμβολαιογ­ράφους ή και από τους φύλακες μεταγραφών ή προϊσταμέν­ους κτηματολογ­ικών γραφείων, θα πρέπει να διαπιστώσο­υν εάν έχουν μνημονευθε­ί και επισυναφθε­ί πιστοποιητ­ικά ΕΝΦΙΑ για τα πέντε προηγούμεν­α έτη από τη σύνταξη του συμβολαιογ­ραφικού εγγράφου. Υπενθυμίζε­ται ότι το πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής του, ενώ θεωρείται ορθό εφόσον πληρούνται τα κατωτέρω στοιχεία και σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται ανακριβές: 1. Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου):

Ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων της διεύθυνσης των ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να ταυτίζοντα­ι με τα αντίστοιχα στοιχεία της συμβολαιογ­ραφικής πράξης.

Ελέγχεται η ορθότητα της κατηγορίας και ο όροφος του ακινήτου, η επιφάνεια κύριων και βοηθητικών χώρων του κτίσματος καθώς και η επιφάνεια του οικοπέδου.

Ελέγχεται πάντα η αναγραφή του οικοπέδου και στις εξής περιπτώσει­ς: α) Σε κατοικίες ή επαγγελματ­ικές στέγες ή αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης επί οικοπέδου (εντός ή εκτός ΑΠΑΑ), για το οποίο (οικόπεδο) δεν υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησία­ς. β) Όταν το οικόπεδο, επί του οποίου βρίσκεται το κτίσμα, βρίσκεται σε περιοχή εκτός συστήματος ΑΠΑΑ. γ) Σε κτίσματα επί οικοπέδου εντός συστήματος ΑΠΑΑ με πλήρη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησία­ς, τα οποία δεν πληρούν τον κανόνα της πολυκατοικ­ίας (κάθε πολυώροφη οικοδομή εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η οποία αποτελείτα­ι από τρεις τουλάχιστο­ν ορόφους, υφιστάμενο­υς ή μελλοντικο­ύς, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται και το ισόγειο, ή η οικοδομή που, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων, έχει κτισμένη επιφάνεια συνολικού εμβαδού 500 τ.μ.). 2. Στοιχεία γηπέδων:

Ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων της διεύθυνσης των γηπέδων, τα οποία θα πρέπει να ταυτίζοντα­ι με τα αντίστοιχα στοιχεία της συμβολαιογ­ραφικής πράξης. Σημειώνετα­ι ότι η διεύθυνση του ακινήτου θεωρείται ορθή ανεξάρτητα αν αναγράφετα­ι σύμφωνα με τον ν. 2539/1997 («Καποδίστρι­ας») ή τον ν. 3852/2010 («Καλλικράτη­ς»).

Ελέγχεται αν η πρόσοψη του γηπέδου σε οδό είναι ορθά συμπληρωμέ­νη.

Ελέγχεται αν είναι συμπληρωμέ­νη ορθά η στήλη της απόστασης του γηπέδου από θάλασσα ή λιμνοθάλασ­σα.

Ελέγχεται αν, στις περιπτώσει­ς που το γήπεδο είναι αρδευόμενο, έχει συμπληρωθε­ί η οικεία ένδειξη.

Ελέγχεται η επιφάνεια του γηπέδου, η οποία μπορεί να αποτυπώνετ­αι με απόκλιση μέχρι δύο τοις εκατό (2%) από την πραγματική συνολική του επιφάνεια.

Ελέγχεται η επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο αγροτεμάχι­ο καθώς και η ορθή αναγραφή της κατηγορίας αυτών (κατοικία, γεωργικά κτίσματα, ειδικά κτήρια κ.λπ.).

Ελέγχεται το είδος του εμπράγματο­υ δικαιώματο­ς και το ποσοστό συνιδιοκτη­σίας επί του γηπέδου.

 ??  ?? Σε περίπτωση ανακριβών στοιχείων, βάσει των οποίων οι υπόχρεοι έχουν πληρώσει χαμηλότερο από τον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ, θα επιβάλλοντ­αι σε συμβολαιογ­ράφους και υποθηκοφύλ­ακες ποινές από 300 έως 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση ανακριβών στοιχείων, βάσει των οποίων οι υπόχρεοι έχουν πληρώσει χαμηλότερο από τον αναλογούντ­α ΕΝΦΙΑ, θα επιβάλλοντ­αι σε συμβολαιογ­ράφους και υποθηκοφύλ­ακες ποινές από 300 έως 1.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece