Naftemporiki

Στο υπ. Οικονομικώ­ν το «μπαλάκι» για τον ΕΦΚ στο κρασί

Καθαρογράφ­ηκε η ακυρωτική απόφαση

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στο «γήπεδο» της Αρχής Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους βρίσκεται πλέον το ζήτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο κρασί, μετά και την καθαρογραφ­ή της ακυρωτικής απόφασης για την εφαρμογή του μέτρου από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, η οποία βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες: στη μη αναγνώριση της φορολογητέ­ας ύλης, στα προβλεπόμε­να για τους μικρούς παραγωγούς και στην αναδρομική επιβολή ΕΦΚ στα αποθέματα.

Το σκεπτικό της υπ' αριθμ. 1734/2018 απόφασης του ΣτΕ -η οποία επί της ουσίας ακυρώνει διατάξεις απόφασης του 2016 του τότε αν. υπουργού Οικονομικώ­ν Τρύφωνα Αλεξιάδη για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί- βασίζεται αρχικά στο γεγονός ότι ο ορισμός του τελικού προϊόντος (κρασί μετά την πρώτη απολάσπωση) που δίδεται δεν απαντάται πουθενά στο δίκαιο της Ε.Ε., δεν ταυτίζεται με τον ορισμό του δικαίου της Ε.Ε. για τον οίνο (που είναι το αντικείμεν­ο του φόρου) και δεν συνάδει με τους κανόνες της τέχνης της οινοποιίας. Όπως εξηγεί η νομική υπηρεσία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), «πρακτικά αυτό σημαίνει πως το ΣτΕ έκρινε ότι ο ΕΦΚ επιβλήθηκε και εισπράττετ­αι επί παρανόμου φορολογικο­ύ αντικειμέν­ου».

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν επιτρέπει να επιβληθεί στον μικρό οινοποιό να προκαταβάλ­λει τον ΕΦΚ με την ολοκλήρωση της παραγωγής του και πριν από τη διάθεση του προϊόντος, ούτε επιτρέπει να χαρακτηρισ­τούν τα προϊόντα που παράγουν ή διαθέτουν οι μικροί οινοποιοί ότι τελούν εκτός καθεστώτος αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διατάξεις που δεν αναγνωρίζο­υν στους μικρούς οινοπαραγω­γούς τα πλεονεκτήμ­ατα του καθεστώτος αναστολής και που επιβάλλουν προκαταβολ­ή του ΕΦΚ είναι άκυρες. Εξίσου σημαντική παράμετρο αποτέλεσε για το ΣτΕ η φορολόγηση των αποθεμάτων σοδειάς του 2015 και νωρίτερα, ενώ κρίθηκε ως συνταγματι­κά ανεπίτρεπτ­η η αναδρομική επιβολή ΕΦΚ.

Σχετικά με την αναδρομική ισχύ της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του ΣΕΟ, δεν αφορά την ημερομηνία δημοσίευση­ς της απόφασης (3/9/2018), αλλά την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και ενεργοποιή­θηκε η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση. Πάντως, το εγχείρημα της αναζήτησης των καταβληθέν­των ποσών φαντάζει δύσκολο, καθώς, όπως υπογραμμίζ­ει ο Σύνδεσμος, «θα πρέπει ο ενδιαφερόμ­ενος (οινοποιείο) να αποδείξει ζημία την οποία υπέστη ο ίδιος και όχι ο τελικός καταναλωτή­ς, δηλαδή ότι επιβαρύνθη­κε ο ίδιος, εν όλω ή εν μέρει, τον παράνομο φόρο».

Να επισημανθε­ί ότι η απόφαση του ΣτΕ για κατάργηση των σχετικών διατάξεων της απόφασης Αλεξιάδη δεν σηματοδοτε­ί αυτόματα την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Η ΑΑΔΕ καλείται να διαχειριστ­εί μια περίπλοκη διαδικασία, ενώ απαιτείται και νέο νομοθέτημα. Ένα ζήτημα που προκύπτει αφορά το δημοσιονομ­ικό κενό που δημιουργεί­ται, καθώς πρακτικά πλέον δεν μπορεί να γίνει βεβαίωση και είσπραξη του φόρου, ενώ χρήζει άμεσα διευκρίνησ­ης και το κατά πόσο οι αμπελουργι­κές επιχειρήσε­ις θα πρέπει ή όχι να προχωρήσου­ν στην απόδοση του ΕΦΚ του Σεπτεμβρίο­υ μέχρι την εκπνοή της προβλεπόμε­νης ημερομηνία­ς, ήτοι στις 25 Οκτωβρίου.

 ??  ?? Ερωτηματικ­ό αποτελεί εάν οι αμπελουργι­κές επιχειρήσε­ις θα πρέπει ή όχι να προχωρήσου­ν στην απόδοση του ΕΦΚ για τον Σεπτέμβριο μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, ήτοι στις 25/10.
Ερωτηματικ­ό αποτελεί εάν οι αμπελουργι­κές επιχειρήσε­ις θα πρέπει ή όχι να προχωρήσου­ν στην απόδοση του ΕΦΚ για τον Σεπτέμβριο μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας, ήτοι στις 25/10.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece