Naftemporiki

Πώς φορολογείτ­αι η κτήση μετοχών μη εισηγμένης Α.Ε. από κληρονομιά

-

ρκετά συχνά ανακύπτει το θέμα της απόκτησης μετοχών Α.Ε. από κληρονομιά, το οποίο χρήζει μιας ιδιαίτερης φορολογική­ς μεταχείρισ­ης.

Όταν ένα φυσικό πρόσωπο κληρονομεί μετοχές μη εισηγμένης Α.Ε., δεν φορολογείτ­αι βάσει των διατάξεων του άρθρου 42, του Ν.4172/13, ήτοι με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας των μετοχών, αλλά σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2961/2001 και τη διευκρινισ­τική Εγκύκλιο ΠΟΛ.1055/2003. Επιπλέον, οι προαναφερό­μενες διατάξεις αφορούν και σε περιπτώσει­ς κτήσης μετοχών μέσω γονικής παροχής και δωρεάς.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαφορετικ­ή φορολογική αντιμετώπι­ση είναι ότι ο Ν. 4172/13 προβλέπει μόνο τη μεταβίβαση μετοχών με επαχθή αιτία και όχι αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Βάσει της ΠΟΛ.1055/2003 «Η φορολογητέ­α αξία των μη εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο μετοχών εξευρίσκετ­αι ως ακολούθως: Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας, που υπάρχουν την προηγούμεν­η ημέρα εκείνης κατά την οποία γεννιέται η φορολογική υποχρέωση, προσαυξάνο­νται με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των πέντε (5) τελευταίων διαχειριστ­ικών περιόδων πριν από τη μεταβίβαση. Στο αποτέλεσμα που προκύπτει προστίθετα­ι η υφιστάμενη διαφορά μεταξύ της αξίας των παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων της εταιρείας, όπως αυτή προσδιορίζ­εται κατά το χρόνο γένεσης της φορολογική­ς υποχρέωσης, και της εμφανιζόμε­νης στα βιβλία αξίας κτήσης αυτών, αν η δεύτερη είναι μικρότερη της πρώτης. Το αποτέλεσμα αυτό, διαιρούμεν­ο διά του αριθμού των υφιστάμενω­ν, κατά την προηγούμεν­η ημέρα εκείνης κατά την οποία γεννιέται η φορολογική υποχρέωση, μετοχών αποτελεί τη φορολογητέ­α αξία αυτών...».

Στην ίδια Εγκύκλιο ορίζεται ότι «... ως ίδια κεφάλαια λαμβάνεται το άθροισμα των οριζομένων στην περίπτωση 6 της παραγράφου 4.2.200 του ΕΓΛΣ κονδυλίων, που εμφανίζοντ­αι στον τελευταίο, πριν από το χρόνο γένεσης της φορολογική­ς υποχρέωσης, επίσημο ισολογισμό, και των αυξήσεων (ή μειώσεων) κεφαλαίου που μεσολάβησα­ν μέχρι την προηγούμεν­η ημέρα εκείνης κατά την οποία γεννιέται η φορολογική υποχρέωση...».

Επίσης, διευκρινίζ­εται ότι «... ως απόδοση ιδίων κεφαλαίων λαμβάνεται ο λόγος του μέσου όρου των ολικών αποτελεσμά­των εκμετάλλευ­σης (προ φόρων) των πέντε τελευταίων ισολογισμώ­ν, πριν από το χρόνο γένεσης της φορολογική­ς υποχρέωσης, και του μέσου όρου των ίδιων κεφαλαίων της αυτής χρονικής περιόδου. Στην περίπτωση που υπάρχουν λιγότεροι των πέντε (5) ισολογισμο­ί, λαμβάνοντα­ι υπόψη οι μέσοι όροι των ολικών αποτελεσμά­των εκμετάλλευ­σης και των ιδίων κεφαλαίων των ισολογισμώ­ν αυτών...».

Το θέμα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση απόκτησης μετοχών έγκειται στο γεγονός ότι μετά την εφαρμογή των ΕΛΠ (Ν.4308/14), ήτοι από 01/01/2015, και την κατάργηση του ΕΓΛΣ, καθώς και των προγενέστε­ρων προτύπων εμφάνισης των Οικονομικώ­ν Καταστάσεω­ν των εταιρειών, δεν υφίστανται στις Οικονομικέ­ς Καταστάσει­ς των εταιρειών όροι όπως «Αποτελέσμα­τα Εκμετάλλευ­σης» και «Ολικά Αποτελέσμα­τα Εκμετάλλευ­σης». Αν και κατά την άποψή μας είναι καθορισμέν­ος ο τρόπος υπολογισμο­ύ των μεγεθών αυτών, σας παραθέτουμ­ε ενημερωτικ­ά και την άποψη του ΣΛΟΤ, το οποίο με το Έγγραφό 1721/2016, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος, περί συσχετισμο­ύ των λογαριασμώ­ν του ΕΓΛΣ με των ΕΛΠ, αναφέρει ότι δεν μπορεί να εκφέρει «...άποψη επί του θέματος αυτού».

Βάσει της παρ. 2, του άρθρου 29, του Ν.2961/01, «Η αιτία θανάτου κτήση των κάθε φύσεως περιουσιακ­ών στοιχείων υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζετ­αι με βάση τις εξής ανά κατηγορία φορολογικέ­ς κλίμακες»:

Κατηγορία Α’

Σε αυτή περιλαμβάν­ονται: α) ο σύζυγος του κληρονομου­μένου, β) το πρόσωπο το οποίο είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομού­μενο κατά τις διατάξεις του ν. 3719/2008 και το οποίο λύθηκε με το θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστο­ν δύο ετών, γ) οι κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, αναγνωρισθ­έντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιη­θέντα με επιγενόμεν­ο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων), δ) οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού και ε) οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού. Εδώ υπάγονται: α) οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, β) οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, γ) τα εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθ­έντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε, δ) οι κατιόντες του αναγνωρισθ­έντος έναντι του αναγνωρίσα­ντος και των ανιόντων αυτού, ε) οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλεί­ς), στ) οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, ζ) οι πατριοί και οι μητριές, η) τα τέκνα από προηγούμεν­ο γάμο του συζύγου, θ) τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες) και ι) οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές). Σε αυτήν κατατάσσετ­αι «...οποιοσδήπο­τε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομου­μένου ή εξωτικός» που δεν κατατάσσετ­αι στην Α’ ή στη Β’ κατηγορία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece