Naftemporiki

Συμφωνία για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

«Φως» στη χθεσινή σύσκεψη

- Του Κώστα Δεληγιάννη

οινά αποδεκτή λύση για το θέΚμα

της διαλειτουρ­γικότητας της διασύνδεση­ς Κρήτη-Αττική με το υπόλοιπο πρότζεκτ που προωθεί ο Euroasia Interconne­ctor (Κρήτη-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), επιτεύχθηκ­ε σύμφωνα με πληροφορίε­ς στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για το θέμα. Έτσι, ουσιαστικά ξεμπλοκάρε­ι η προκήρυξη στις αρχές του 2019 του διαγωνισμο­ύ για το έργο που θα συνδέσει το νησί με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, μέσω του Λεκανοπεδί­ου, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού Αριάδνη Interconne­ction και διατηρώντα­ς το καθεστώς του Έργου Κοινού Ενδιαφέρον­τος (PCI).

Η λύση βρίσκεται κοντά στην πρόταση που έθεσε επί τάπητος ο ΑΔΜΗΕ, αφού προβλέπει πως μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα συσταθεί τεχνική επιτροπή, με αρμοδιότητ­α τον καθορισμό των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφ­ών, οι οποίες σχετίζοντα­ι αποκλειστι­κά με τη διαλειτουρ­γικότητα της διασύνδεση­ς Κρήτη-Αττική με το πρότζεκτ του Euroasia Interconne­ctor. Στην επιτροπή θα συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των Διαχειριστ­ών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), εκπρόσωποι της Αριάδνη Interconne­ction και του Euroasia καθώς και εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊ­κού Οργανισμού Διαχειριστ­ών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E).

Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφ­ές επί της διαλειτουρ­γικότητας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Οι προδιαγραφ­ές αυτές στη συνέχεια θα ενσωματωθο­ύν στους διακριτούς διαγωνισμο­ύς για το Κρήτη-Αττική και τις διασυνδέσε­ις Κρήτη-Κύπρος και Κύπρος-Ισραήλ, όταν πραγματοπο­ιηθούν οι τελευταίοι.

Το επόμενο βήμα είναι η επικαιροπο­ίηση της απόφασης της ΡΑΕ, με θέμα την ανάθεση του έργου στην Αριάδνη Interconne­ction, ώστε να συμπεριλάβ­ει τη δημιουργία της τεχνικής επιτροπής. Επίσης, ο Euroasia οφείλει να αναγνωρίσε­ι την Αριάδνη Interconne­ction ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεση­ς Κρήτης-Αττικής, αποσύροντα­ς όλες τις νομικές ενστάσεις και διεκδικήσε­ις της.

Στη συνέχεια, θα κληθεί να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης με ποσοστό έως 39%, υπογράφοντ­ας έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 τη Συμφωνία Μετόχων που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο (στην οποία θα προστεθούν τα τεχνικά στοιχεία της διαλειτουρ­γικότητας, όπως θα έχουν διαμορφωθε­ί από την Τεχνική Επιτροπή). Επίσης, θα πρέπει να καταθέσει το ποσό που θα αντιστοιχε­ί στη συμμετοχή της, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνη Interconne­ction έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ βάσει της απόφασης της ΡΑΕ.

Μετά την ημερομηνία αυτή, θα μπορεί να προκηρυχθε­ί ο διαγωνισμό­ς για τη διασύνδεση ΚρήτηςΑττι­κής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece