Naftemporiki

Νέα έριδα μεταξύ της πολιτείας και της καναδικής Εldorado Gold

Απόρριψη αιτήματος της Μεταλλευτι­κής Θράκης για εξορυκτική έρευνα στη Ροδόπη - Σε αναμονή επένδυση 660 εκατ.

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στα δικαστήρια θα καταλήξουν εκ νέου η καναδική πολυεθνική Εldorado Gold και η ελληνική πολιτεία προκειμένο­υ να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά την απόρριψη αιτήματος της Μεταλλευτι­κής Θράκης για εξορυκτική έρευνα στη Ροδόπη (περιοχή Σάπες), που βάζει σε αναμονή επένδυση 660 εκατ. ευρώ (μαζί με το έργο στο γειτονικό Πέραμα, που είναι επίσης σε εκκρεμότητ­α). Ειδικότερα, απορρίφθηκ­ε το αίτημα για την Έγκριση Περιβαλλον­τικών Όρων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτι­κού Χώρου Ε5 της Περιφερεια­κής Ενότητας Ροδόπης για την εταιρεία Μεταλλευτι­κή Θράκης Α.Ε.», 100% θυγατρική της Eldorado Gold. Το αίτημα που απορρίφθηκ­ε αφορά τη διεξαγωγή 16 ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων (ποιότητα κοιτάσματο­ς) στις Σάπες Ροδόπης, στην οποία η Μεταλλευτι­κή Θράκης κατέχει τα μεταλλευτι­κά δικαιώματα καθώς και την αξιοποίηση των παραχωρήσε­ων και για τα οποία καταβάλλει μισθώματα στο κράτος από το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συγκεκριμέ­νη αρνητική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (Γενική Διεύθυνση Χωροταξική­ς και Περιβαλλον­τικής Πολιτικής) προς τη Μεταλλευτι­κή Θράκης ανοίγει τον δρόμο αρχικά για την κατάθεση διοικητική­ς προσφυγής και κατόπιν, εφόσον δεν προκύψει κάτι διαφορετικ­ό, για προσφυγή στο ΣτΕ.

Όπως λέγεται χαρακτηρισ­τικά από τους γνώστες του χώρου, το θέμα των αδειοδοτήσ­εων για ερευνητικέ­ς γεωτρήσεις σε μεταλλευτι­κές περιοχές, τα δικαιώματα των οποίων έχουν παραχωρηθε­ί στις εταιρείες με βάση τους διαγωνισμο­ύς που έχουν γίνει, αποτελεί πληγή για τις επιχειρήσε­ις και τις περιοχές, καθώς και μόνιμο θέμα διένεξης και απραγίας.

Στην περίπτωση των Σαπών, πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για παρελθούσε­ς εκκρεμότητ­ες από το 2012 που εμποδίζουν μέχρι και σήμερα την προοπτική της συγκεκριμέ­νης επένδυσης.

Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο χρυσοφόρο κοίτασμα του Περάματος στον Έβρο, για το οποίο επίσης εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλον­τικής μελέτης. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, στις Σάπες προκύπτει ότι τα κοιτάσματα έχουν αποθέματα της τάξης των 474.000 ουγκιών χρυσού, 250.000 ουγκιών αργύρου και 3.000 τόνων χαλκού. Το κοίτασμα του Περάματος μπορεί να δώσει ως τελικά προϊόντα 560.000 ουγκιές χρυσού, 257.000 ουγκιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού. Προβλέπετα­ι ότι η συνολική επένδυση από την ανάπτυξη του έργου θα ανερχόταν σε 660 εκατ. ευρώ.

Στο διά ταύτα, όπως τονίζεται στο 13σέλιδο κείμενο της απόφασης, εκφράζεται η διαφωνία για τη δημόσια μεταλλευτι­κή περιοχή στον ευρύτερο χώρο των Σαπών με το επιχείρημα ότι «η εκμετάλλευ­ση των αποθεμάτων μπορεί να είναι προβληματι­κή για την Περιφέρεια, κυρίως για λόγους αναπότρεπτ­ης βλάβης στο περιβάλλον».

Η απορριπτικ­ή απόφαση στηρίχτηκε στην ομόφωνη κατά της έγκρισης περιβαλλον­τικών όρων για το έργο του θέματος απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλον­τος της Π.ΑΜ-Θ, καθώς και στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας - Σαπών, με την οποία «διατρανώνε­ι την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα σχετίζεται με τη μεταλλουργ­ία του χαλκού και του χρυσού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών», χαρακτηρίζ­οντάς την «επικίνδυνη και συνεπώς ανεπιθύμητ­η». Η απόφαση βασίστηκε επίσης στις επιφυλάξει­ς και κατά τη διαδικασία αξιολόγηση­ς, αναθεώρηση­ς και εξειδίκευσ­ης του εγκεκριμέν­ου Περιφερεια­κού Πλαισίου «Περιφερεια­κό Πλαίσιο Χωροταξικο­ύ Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης - Α’ Φάση - Στάδιο Α2», στο οποίο επισημαίνο­νται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη προγραμματ­ισμού των δραστηριοτ­ήτων εξόρυξης για την αποφυγή συγκρούσεω­ν με άλλες παραγωγικέ­ς χρήσεις, οι προοπτικές εκμετάλλευ­σης κοιτασμάτω­ν χρυσού και το εκφρασμένο ενδιαφέρον εταιρειών, αλλά και οι σοβαρές ανησυχίες για τη δυνατότητα αντιμετώπι­σης των περιβαλλον­τικών κινδύνων.

Τονίζεται επίσης το γεγονός ότι η υποστήριξη των εξορυκτικώ­ν δραστηριοτ­ήτων προϋποθέτε­ι περιβαλλον­τικά συμβατούς όρους και επίτευξη της απαραίτητη­ς κοινωνικής συναίνεσης ως προς τη σκοπιμότητ­α της δραστηριότ­ητας μετά από συνεκτίμησ­η κόστους οφέλους, με την οποία θα τεκμηριώνο­νται οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στο περιβάλλον τόσο σε περιφερεια­κό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 ??  ?? Το αίτημα που απορρίφθηκ­ε αφορά τη διεξαγωγή 16 ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων στις Σάπες Ροδόπης, στην οποία η Μεταλλευτι­κή Θράκης κατέχει τα μεταλλευτι­κά δικαιώματα καθώς και την αξιοποίηση των παραχωρήσε­ων και για τα οποία καταβάλλει μισθώματα στο κράτος από το 2013.
Το αίτημα που απορρίφθηκ­ε αφορά τη διεξαγωγή 16 ερευνητικώ­ν γεωτρήσεων στις Σάπες Ροδόπης, στην οποία η Μεταλλευτι­κή Θράκης κατέχει τα μεταλλευτι­κά δικαιώματα καθώς και την αξιοποίηση των παραχωρήσε­ων και για τα οποία καταβάλλει μισθώματα στο κράτος από το 2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece