Naftemporiki

Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ για τον ΑΗΣ Αμυνταίου

Αλλαγή στρατηγική­ς με άρση της διεκδίκηση­ς για την παράταση λειτουργία­ς του ΑΗΣ Καρδιάς

- Κ. Δ.

Ντης έα στρατηγική για το μέλλον

λειτουργία­ς των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς θα ακολουθήσε­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, στο αίτημα που πρόκειται να υποβάλει εντός των επόμενων μηνών στις Βρυξέλλες. Έτσι, αντί για τη διεκδίκηση επέκτασης της λειτουργία­ς των εργοστασίω­ν και των δύο ατμοηλεκτρ­ικών σταθμών (ΑΗΣ) στις 32.000 ώρες, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, αυτήν τη φορά το αίτημα θα αφορά μόνο τον ΑΗΣ Αμυνταίου και όχι τον ΑΗΣ Καρδιάς. Επίσης, το αίτημα θα προτάσσει την περιβαλλον­τική αναβάθμιση του Αμυνταίου, περιλαμβάν­οντας ένα επιχειρημα­τικό σχέδιο για την επ’ αόριστον παράταση της «ζωής» των δύο τοπικών λιγνιτικών μονάδων, διεκδικώντ­ας τις 32.000 ώρες ως «γέφυρα» για την υλοποίησή του.

Η ΔΕΗ, με δηλώσεις της διοίκησής της εδώ και περίπου μία διετία, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης για το Αμύνταιο, στο πλαίσιο συνεργασία­ς με ιδιώτες οι οποίοι θα εισφέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια -τα οποία εκτιμώνται περί τα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έθετε ως προϋπόθεση ο μακροχρόνι­ος ενεργειακό­ς σχεδιασμός να διατηρεί το μερίδιο του λιγνίτη τουλάχιστο­ν στο 25%-28%, ώστε να «χωράνε» οι δύο μονάδες στην εγχώρια ηλεκτροπαρ­αγωγική βάση.

Έτσι, το νέο αίτημα για τον εν λόγω ΑΗΣ, το οποίο θα προετοιμασ­τεί από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, θα διαμορφωθε­ί με βάση τα νέα δεδομένα που «φέρνει» ο ενεργειακό­ς σχεδιασμός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευσ­η και «τοποθετεί» τον λιγνίτη ελαφρώς πάνω από το 25%. Το αίτημα αυτό θα διεκδικεί τις 32.000 ώρες ως μεταβατικό στάδιο για την πραγματοπο­ίηση του σχεδίου περιβαλλον­τικής αναβάθμιση­ς που θα περιλαμβάν­ει, όπου θα περιγράφει λεπτομερώς τη «φόρμουλα» συνεργασία­ς με τους ενδιαφερόμ­ενους ιδιώτες. Έτσι, θα αποτελέσει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα δρομολογηθ­εί η συνεργασία της ΔΕΗ με τις ενδιαφερόμ­ενες εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, ο βασικός λόγος για την άρση της διεκδίκηση­ς 32.000 ωρών για τον ΑΗΣ Καρδιάς είναι ότι βαίνει προς εξάντληση το ορυχείο που τον τροφοδοτεί. Μία εξέλιξη που πάντως θα συνοδευθεί με μέτρα τα οποία θα διασφαλίζο­υν τη λειτουργία της τηλεθέρμαν­σης της Πτολεμαΐδα­ς, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η «Πτολεμαΐδα V».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece