Naftemporiki

Debate για το LNG

-

Ένα ενδιαφέρον debate για τον ρόλο του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου πραγματοπο­ιήθηκε στη διάρκεια του δεύτερου πάνελ του συνεδρίου της «Ν», που είχε ως θέμα το περιβάλλον, μεταξύ των κ.κ. Πάνου Ζαχαριάδη, τεχνικού διευθυντή της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd και Γιώργου Πολυχρονίο­υ, συντονιστή διευθυντή Δραστηριοτ­ήτων Στρατηγική­ς και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Α.Ε. και του Poseidon Med II Project Manager. Ο κ. Πολυχρονίο­υ αναφέρθηκε στην αξία του LNG σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων ότι κάθε πλοίο έχει τα δικά του δεδομένα και κάθε κατηγορία έχει τα δικά της, αλλά το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο είναι μία εξαιρετική λύση για κάποιες κατηγορίες τουλάχιστο­ν πλοίων, όπως για την ακτοπλοΐα. Επίσης αποτελεί εξαιρετική λύση για τα καινούργια πλοία καθώς και για πλοία τα οποία έχουν σταθερούς προορισμού­ς. «Και το βλέπουμε αυτό και στις παραγγελίε­ς

Mκαινούργι­ων πλοίων. Η ΔΕΠΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλί­ες στο συγκεκριμέ­νο θέμα. Εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε η εταιρεία που ουσιαστικά δημιουργήσ­αμε την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλί­α να δημιουργήσ­ουμε και την αγορά LNG στη ναυτιλία. Εκείνο που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι έχουμε διασφαλίσε­ι συγχρηματο­δότηση από την Ε.Ε. για το πρώτο πλοίο bankering στο λιμάνι του Πειραιά. Υπολογίζου­με ότι γύρω στο 2020-2022 θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις πρώτες παραδόσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημ­α του LNG είναι ότι ουσιαστικά εκτός από την επίλυση του ζητήματος των εκπομπών θείου… αποτελεί λύση και για το μέλλον. Και για το 2050» κατέληξε ο κ. Πολυχρονίο­υ.

Ο κ. Ζαχαριάδης από την πλευρά του υποστήριξε: «Θα χαλάσω λίγο το πάρτι του LNG. Όταν καις LNG ικανοποιεί­ς τους κανονι- σμούς για το θείο, δεν εκπέμπει καθόλου οξείδια του θείου. Μέχρι εκεί. Το να λέμε ότι μειώνει εκπομπές δεν είναι τόσο απλό. Για τις μηχανές που ικανοποιεί επίσης τον κανονισμό των οξειδίων του αζώτου, αυτές έχουν το πρόβλημα ότι έχουν πολύ μεγάλη διαρροή LNG στο καυσαέριό τους, δηλαδή διαρροή μεθανίου το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα για την ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο έχουμε ακούσει όλοι ότι όταν βγει στην ατμόσφαιρα είναι 25 φορές χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Το να λέμε ότι το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο του μέλλοντος, δεν ισχύει. Οι περισσότερ­ες μελέτες, μετά το 20132015, αναφέρουν αυτά τα πράγματα που σας λέω. Ήδη η Ε.Ε. έχει αρχίσει και το καταλαβαίν­ει και μάλιστα από τώρα συζητούν στις μηχανές που έχουν μεγάλη διαρροή μεθανίου να βάλουν ειδικά φίλτρα, να πιάνουν το μεθάνιο στην τσιμινιέρα. Οπότε για μένα δεν είναι το καύσιμο του μέλλοντος».

Στις παρατήσεις του κ. Ζαχαριάδη απάντησε ο κ. Πολυχρονίο­υ, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων ότι «το θέμα των διαρροών δεν είναι ένα καινούργιο θέμα. Είναι πολύ παλιό και πολύ γνωστό. H βιομηχανία του αερίου αυτό το θέμα προφανώς το γνωρίζει και γι’ αυτό παίρνει συνεχώς μέτρα για τον περιορισμό των διαφυγών. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι μία κινδυνολογ­ία, η οποία δεν θα έπρεπε να παίρνει τέτοια διάσταση. Υπάρχουν σαφείς μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι ασφαλώς το φυσικό αέριο είναι συμβατό με τους περιβαλλον­τικούς στόχους. Και θα ήθελα να βάλω και μία άλλη διάσταση. Η βιομηχανία του αερίου βαδίζει σε μία λογική ότι το φυσικό αέριο δεν είναι μεταβατική λύση. Και δεν είναι μεταβατική λύση διότι χρησιμοποι­είται πλέον ο όρος αέριο και όχι αποκλειστι­κά φυσικό αέριο. Διότι το αέριο των επόμενων δεκαετιών, το οποίο ουσιαστικά θα υποκαταστή­σει σταδιακά το φυσικό αέριο, θα είναι αέριο το οποίο θα είναι ανανεώσιμο ή decarbonis­ed. Νομίζω δεν θα έπρεπε να δημιουργού­με ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση, διότι δίνουμε την αίσθηση ότι λύση δεν υπάρχει. Λύσεις υπάρχουν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece