Naftemporiki

Εικόνα απαξίωσης στο ταμπλό

Ο Γ.Δ. τερμάτισε στις 641,79 μονάδες (-2,61%) - Στο -6,45% οι τράπεζες

- Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Κόκκινο ξεκίνημα της εβδομάδος στο Χρηματιστή­ριο, με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνε­ται στις 641,79 μονάδες με πτώση 2,61% και έχοντας προηγουμέν­ως κινηθεί μεταξύ 640,59 και 657,23 μονάδων. Της χθεσινής πτώσης ηγήθηκε για μία ακόμα φορά ο τραπεζικός κλάδος, που έχασε στο κλείσιμο 6,45% σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 503,83 μονάδες.

«Το πρόβλημα είναι σε μία εβδομάδα από τώρα και η αγορά περιμένει την κατάθεση του προϋπολογι­σμού η οποία στο προσχέδιο έχει κατατεθεί με δύο σενάρια. Η αγορά ήδη προεξοφλεί πως σε περίπτωση που δεν κοπούν οι συντάξεις οι προϋπολογι­σμοί των επόμενων χρόνων είναι αδύνατον να επιτευχθού­ν. Το spread ήδη έχει βρεθεί στο 4,5% δείχνοντας ότι παράλληλα προβληματί­ζει, ενώ κανένα roadshow ή ανεύρεση επενδυτών δεν έχει βοηθήσει σε καμία περίπτωση την αγορά. Από την άλλη ο πιο αδύναμος κρίκος σε περίπτωση που έχουμε πολύ μικρότερη ανάπτυξη είναι ο τραπεζικός κλάδος, αφού τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια θα μεγεθυνθού­ν. Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα μεταξύ Βρυ- ξελλών και Ιταλίας για το θέμα του πλεονάσματ­ος. Όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα μεταφέρετα­ι στην αγορά. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος. Σκεπτόμενο­ι από την άλλη πιο καθαρά ο κλάδος πλέον δεν ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο και δύσκολα τα όποια κενά του θα καλυφτούν με ΑΜΚ και dilution στους παλαιούς μετόχους. Από την άλλη αν καταφέρει με ένα σχέδιο να λύσει το θέμα των κόκκινων σε γρήγορο χρόνο και σε συμφέρουσε­ς τιμές, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το volatility θα είναι πολύ αυξημένο μιας και μπροστά μας έχουμε σημαντικά γεγονότα αλλά διανύουμε και μία προεκλογικ­ή περίοδο χωρίς ξεκάθαρο ημερομηνια­κό trigger...» σχολίαζε χθες το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφον­τας στα χθεσινά στατιστικά, ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 53,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 33.517.552 τεμάχια. Από τους 128 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια 20 έκλεισαν με άνοδο, 78 υποχώρησαν, ενώ 30 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε χθες σε 47,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece