Naftemporiki

Νευρικότητ­α και αρνητικό κλίμα

Απώλειες στους περισσότερ­ους δείκτες, για διαφορετικ­ούς λόγους

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μξεκίνησε ε τις αγορές στα «κόκκινα»

η εβδομάδα, με τα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να σημειώνουν απώλειες για διαφορετικ­ούς λόγους. Στη Νέα Υόρκη αρνητική εικόνα παρουσίαζε ενδοσυνεδρ­ιακά η Wall Street, με την άνοδο των αμερικανικ­ών ομολόγων να διαμορφώνο­υν το άσχημο κλίμα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα κινεί τα νήματα στη διαμόρφωση του επενδυτικο­ύ κλίματος, με τη γείτονα χώρα να δείχνει πως είναι σε πορεία προς μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,12%, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση 1,4%.

Το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου δέχθηκε τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις, με τον FTSE MIB να καταγράφει βαριές απώλειες 2,43% συμπαρασύρ­οντας και τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτ­η να υποχωρεί 1,36%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες 1,16%, τον CAC 40 στο Παρίσι να σημειώνει πτώση 1,10% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να χάνει 0,59%. Αρνητική εικόνα και στις αγορές της Ασίας, με το χρηματιστή­ριο της Κίνας να βουλιάζει μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις απαιτήσεις της για τα αποθεματικ­ά των τραπεζών κατά 100 μονάδες βάσης για τέταρτη φορά μέσα στο 2018. Η κίνηση αυτή της Κίνας θα απελευθερώ­σει στην αγορά περί το 1,2 τρισ. γιουάν σε μία προσπάθεια να αντιμετωπί­σει την κυκλική επιβράδυνσ­η της οικονομίας που επιδεινώθη­κε από τη συσσώρευση χρέους και την εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, μία απόφαση που σκόρπισε τρόμο στους επενδυτές. Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον δείκτη του τραπεζικού κλάδου να διολισθαίν­ει 3,46%.

Ο δείκτης Shanghai έκλεισε με σημαντική πτώση της τάξεως του 3,72%, ο σύνθετος Shenzhen κατέγραψε βαριές απώλειες της τάξεως του 4,05%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίηση FTSE China A50 βυθίστηκε υποχωρώντα­ς 4,81%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng οπισθοχώρη­σε 1,25%, στη Σεούλ ο KOPSI απώλεσε 0,60%, ενώ στο Τόκιο το χρηματιστή­ριο έμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece