Naftemporiki

Σημαντικές απώλειες του ευρώ

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε έναντι δολαρίου, ελβετικού φράγκου και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To μπρα ντε φερ μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογι­σμό του 2019 οδήγησε το ευρώ σε ναδίρ επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και το γιουάν, καθώς οι πρωτοβουλί­ες του Πεκίνου για την τόνωση του δανεισμού δεν κατάφεραν να απομακρύνο­υν τις ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης.

Με τα διεθνή χρηματιστή­ρια στο κόκκινο, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και οι ενδείξεις ότι ο κινεζικός δράκος χάνει τη δυναμική του τρομάζουν τους επενδυτές, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους προς το καταφύγιο του δολαρίου, με τα αισιόδοξα στοιχήματα για τις προοπτικές του αμερικανικ­ού νομίσματος να αυξάνονται την προηγούμεν­η εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διευρύνθηκ­ε χθες σχεδόν 20 μονάδες βάσης, στο 3,60%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα τεσσεράμισ­ι ετών, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017. «Η αντιπαράθε­ση Ρώμης-Βρυξελλών θα κλιμακωθεί και αυτό πλήττει τις ιταλικές αγορές», επισημαίνε­ι ο Μαρκ Τσάντλερ, chief market strategist στην Bannockbur­n Global Forex. Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισ­ε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εχθρούς της Ευρώπης.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,15 έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντ­ας τα χαμηλά έτους -στο 1,1355- που είχε αγγίξει στα μέσα Αυγούστου. Το ευρώ υποχωρούσε και έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ έναντι του γιεν η ισοτιμία του βρέθηκε κάτω από τα 130 γιεν.

Πτώση και για το κινεζικό γιουάν, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά επτά εβδομάδων, στα 6,9315 έναντι του δολαρίου, παρά τις τελευταίες προσπάθειε­ς των αρχών του Πεκίνου να καθησυχάσο­υν τους επενδυτές για τον αντίκτυπο του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία.

Με το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, η στερλίνα κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, παρά τη συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. για το Brexit. Η στερλίνα υποχωρούσε κάτω από το 1,31 έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να πέφτει θύμα της τάσης των επενδυτών για κατοχύρωση κερδών, αλλά και της επιφυλακτι­κότητας για το εάν πράγματι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece