Naftemporiki

Νέες πιέσεις μέσω Ρώμης

Στο 4,65% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, με το spread στις 431 μ.β.

- Της Έφης Τριήρη

Με νέο ιταλικό «χτύπημα» στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους άνοιξε και πάλι η εβδομάδα, με το ιταλικό κόστος δανεισμού να εκτοξεύετα­ι στα ύψη και να επηρεάζει και τη χώρα μας εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ξέφυγε έως το 4,65%, επιστρέφον­τας στα επίπεδα που διαπραγματ­ευόταν στα τέλη Αυγούστου, με το spread να παρουσιάζε­ι περαιτέρω άνοδο πάνω από τις 400 μονάδες βάσης και να διαμορφώνε­ται στις 431. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η εμμονή της ιταλικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε μείωση του δημοσιονομ­ικού της ελλείμματο­ς στον προϋπολογι­σμό του 2019 αλλά και ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών αποτελούν τη βασική πηγή πιέσεων για την ευρωπεριφέ­ρεια.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν 30 μονάδες βάσης, με το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού να ξεπερνά τις 300 μονάδες βάσης. Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισ­ε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο της Ε.Ε. για Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις «εχθρούς της Ευρώπης». Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις των αγορών και να επανεξετάσ­ει τα σχέδιά της για αύξηση των δημοσίων δαπανών το επόμενο έτος. Η Ρώμη θα πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού της στην Κομισιόν, η οποία θα ελέγξει εάν συνάδει με τους κοινοτικού­ς κανονισμού­ς, έως τις 15 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, στο 3,63%, προτού υποχωρήσει στο 3,59%, ενώ η απόδοση του διετούς αυξήθηκε 30 μονάδες βάσης, σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 1,656% προτού πάρει μία ανάσα στο 1,57%. Αναλυτές θεωρούν τις απότομες ρευστοποιή­σεις σε βραχυπρόθε­σμα κρατικά ομόλογα ως ακόμη μία ένδειξη αναστάτωση­ς στην αγορά. Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ιταλικού και ισπανικού κρατικού ομολόγου γνώρισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση σε διάρκεια 20 ετών, στις 203 μονάδες βάσης.

Η όλη αναστάτωση ωστόσο ευνόησε τα ομόλογα υψηλής αξιολόγηση­ς. Ούτε και οι επιθετικές δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Νοτ δεν κατάφεραν να κάμψουν την άνοδο των τιμών στις αγορές κρατικού χρέους του «πυρήνα». Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρούσε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,53%, απομακρυνό­μενο από το υψηλό τεσσερισήμ­ισι μηνών που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece