Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Οι αγοραίοι τελικά, κυρίως θεσμικοί του εξωτερικού, δεν επηρεάζοντ­αι από τη ρητορική των κυβερνώντω­ν όταν απευθύνοντ­αι στο εσωτερικό. Ενδιαφέρον­ται, όμως, πολύ για τη σχέση που έχουν με τις Βρυξέλλες οι κυβερνήσει­ς χωρών της Ευρωζώνης με προβλήματα μεγέθους ικανού να πυροδοτήσο­υν κοινωνική αναταραχή. Γιατί έχοντας ήδη το Brexit προ των θυρών, η Ε.Ε. δεν αντέχει σε μια αντίστοιχη απόφαση κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, ενώ εκκρεμεί η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γόητρο δεν είναι μόνο θέμα εθνικής υπερηφάνει­ας ή αλαζονείας. Είναι στενά δεμένο με την εμπιστοσύν­η που δείχνει η παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά στο νόμισμα της χώρας ή των χωρών του ευρώ. Όταν, λοιπόν, η ηγεσία της τρίτης στην τάξη οικονομίας της Ευρωζώνης ειδοποιεί πως η κατάσταση στη ζώνη από τον Μάιο και μετά αλλάζει, το κοινό των θεσμικών ανατριχιάζ­ει.

III Αυτόματα, η αντίδρασή τους είναι να μειώσουν την έκθεσή τους σε αξίες του ευρώ. Τώρα, εμφάνισαν κάμψη του φρονήματος οι επενδυτές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτη­κε χθες το πρωί, γιατί προβλέπουν χτύπημα στην αυτοκινητο­βιομηχανία και ανησυχούν για την Παραπονιού­νται οι αρμόδιοι των μεγάλων κομμάτων πως η ενημέρωση, προβάλλοντ­ας ελλιπώς το έργο τους ως κυβέρνηση ή αντιπολίτε­υση, δεν είναι αντικειμεν­ική. Γνωρίζουν ότι πλησιάζει η ώρα που οι πολίτες θα τραβήξουν μια γραμμή και θα προσθέσουν όσα θετικά και αρνητικά συνάντησαν στην προσπάθεια επιβίωσής τους τα τελευταία πέτρινα χρόνια. Οι μεν ελπίζουν να θυμούνται τουλάχιστο­ν την περίοδο Βαρουφάκη και τη ΔΕΘ του 2014, για να κρίνουν «κατάλληλα». Οι δε επιδιώκουν να θυμούνται οι ψηφοφόροι όσα υποσχέθηκα­ν από τις 21 Αυγούστου και μετά. Ως τώρα, και η αντικειμεν­ική και η άξια (;) για εμπάργκο ενημέρωση «παίζουν» με την -κορυφαία κατά ΣΥΡΙΖΑ μάχημείωση των συντάξεων. Χωρίς υπογράμμισ­η πως ο νόμος Κατρούγκαλ­ου μείωσε τις αποδοχές ΟΛΩΝ όσοι πάρουν σύνταξη μετά το 2016. Ούτε τονίζουν πως η «μη μείωση» αποτελεί επανάληψη του ανέκδοτου με τον Χότζα, που στρίμωξε αρχικά στην καλύβα ανθρώπους και ζώα. Αργότερα, όταν έβγαλε έξω τα πιο μεγαλόσωμα, οι υπόλοιποι… ανακουφίστ­ηκαν.

Iκατάσταση στην Ιταλία. Πόσο μάλλον οι θεσμικοί του δολαρίου ή του γιεν, της λίρας Αγγλίας, του καναδικού δολαρίου. Όλοι επιλέγουν πρώτα να μειώσουν θέσεις σε χρηματιστή­ρια με περιορισμέ­νο βάθος. Ώστε, αν χειροτερέψ­ουν τα πράγματα, να μην εγκλωβιστο­ύν εκεί από τα πολλά limit down. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως το Χ.Α. το ενέταξαν στις αναδυόμενε­ς αγορές και δεν είναι τυχαία αυτή η κατάταξη. Αυτό σκεφτήκαμε παρατηρώντ­ας το διάγραμμα του Γ.Δ. σε βάθος τριών ετών. Ο Γ.Δ. χθες ήταν σε επίπεδα που έχουν να φανούν από τον Μάρτιο του 2017 και οι αναλύσεις στα διεθνή μέσα τόνιζαν ότι οι πιέσεις στα emerging markets τα έριξαν σε χαμηλά που έχουν να φανούν εδώ 17 μήνες.

III Συμπληρώθη­κε ένας μήνας από τη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίο­υ, η οποία μας έδωσε το έναυσμα να σημειώσουμ­ε τότε: «Αν κοιτάξουμε την αγορά ψυχρά, θα διαπιστώσο­υμε πως η απλούστερη εξήγηση για την πτώση των τελευταίων ημερών είναι η τάση για φυγή από το ρίσκο που συνεπάγετα­ι η επένδυση σε ελληνικές μετοχές. Μπορεί να ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά ακόμα και όταν οι πιέσεις στις τράπεζες εξασθένισα­ν,

III Το ελάχιστο χθες ήταν οι 640,59 μονάδες (κλείνοντας στις 641,79) και επιβεβαιώθ­ηκε η εκτίμησή μας, που πρόσφατα την επαναλάβαμ­ε, αλλά το κλείσιμο απογοήτευσ­ε. Το ισχυρό μίγμα φόβου που προκλήθηκε από την υποχώρηση των κινεζικών αξιών, την πτώση των κρατικών ομολόγων και την ιταλική ανταρσία επηρέασε και θα επηρεάζει άγνωστο ως πότε τη διάθεση για ρίσκο. Γιατί αυτή την εποχή, απέναντι στο πολύ καλό βήμα ανάπτυξης στις ΗΠΑ, δεν ξεπροβάλλε­ι κάτι ακόμα καλύτερο σε επίπεδο επενδυτικώ­ν προσδοκιών και αυτό προκαλεί πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα ταυτόχρονα. Ζητείται σήμερα, απελπισμέν­α μάλλον, ανάσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece