Naftemporiki

Φρέναραν το μπρεντ οι προσδοκίες ιρανικών εξαγωγών

Ελπίδα για ελαστικότη­τα στις κυρώσεις ΗΠΑ - Η ΙΕΑ βλέπει ισχυρή ζήτηση στο μέλλον

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μετά την ιδιαίτερα θετική πορεία του πετρελαίου που σταθεροποι­ήθηκε σε υψηλά τεσσάρων χρόνων την περασμένη εβδομάδα, χθες οι τιμές του υποχώρησαν, κυρίως λόγω των προσδοκιών ότι παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι εξαγωγές του ιρανικού αργού θα εξακολουθή­σουν να εισέρχοντα­ι στην αγορά, σίγουρα όμως ο όγκος τους δεν θα είναι ο ίδιος με τα σημερινά δεδομένα.

Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά πετρελαίου, υποστηρίζο­ντας πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει ισχυρή, καθώς η μελλοντική μείωση των καυσίμων απόρροια της επέλασης των ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν θα αντισταθμι­στεί από τη μεγάλη ζήτηση για πλαστικά προϊόντα που έχουν για πρώτη ύλη το ορυκτό καύσιμο.

Χθες περί τις 19:35 ώρα Ελλάδος το μπρεντ κατέγραφε απώλειες 1,02% με την τιμή να διαμορφώνε­ται στα 83,30 δολάρια το βαρέλι και το αργό υποχωρούσε 0,75% στα 73,78 δολάρια το βαρέλι.

Η είδηση πως δύο μεγάλες εταιρείες από την Ινδία έχουν προχωρήσει σε παραγγελίε­ς ιρανικού πετρελαίου τον Νοέμβριο, δημιούργησ­ε προσδοκίες πως πιθανόν να υπάρξει ελαστικότη­τα όσον αφορά τις αμερικανικ­ές κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον από τις 4 Νοεμβρίου θέτει σε ισχύ τις κυρώσεις, απαιτώντας από τις κυβερνήσει­ς και τις εταιρείες να μην παραγγέλνο­υν πετρέλαιο από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Όπως έκανε γνωστό ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου μιλώντας από το βήμα του Ενεργειακο­ύ Φόρουμ στο Νέο Δελχί, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ινδίας, Indian Oil, σχεδιάζει να αγοράσει 6 εκατομμύρι­α βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν τον επόμενο μήνα, ενώ τα διυλιστήρι­α Mangalore Refinery and Petrochemi­cals θα αγοράσουν 3 εκατομμύρι­α βαρέλια.

Μάλιστα, σημείωσε πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ένα διαφορετικ­ό σύστημα πληρωμής προκειμένο­υ να μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, όπου θα χρησιμοποι­είται το νόμισμα της Ινδίας στις συναλλαγές.

Παρά το αρνητικό χθεσινό κλίμα για το πετρέλαιο, το μέλλον του διακρίνετα­ι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς τα πετροχημικ­ά προϊόντα, όπως τα πλαστικά, θα καταστούν ο σημαντικότ­ερος δίαυλος ζήτησης για το πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια, όπως δήλωσε στο CNBC χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού. «Όταν συζητάμε για τη ζήτηση πετρελαίου, και τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου, η προσοχή εστιάζεται αποκλειστι­κά στα αυτοκίνητα - κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Εξετάζοντα­ς τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι τα πετροχημικ­ά», υπογράμμισ­ε.

Τα πλαστικά αντισταθμί­ζουν τα ηλεκτρικά οχήματα

Η ζήτηση πετρελαίου για τις μεταφορές αναμένεται να επιβραδυνθ­εί έως το 2050 λόγω της αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων και των αποδοτικότ­ερων κινητήρων καύσης, αναφέρει ο IEA. Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι προσθέτει ότι αυτό θα αντισταθμι­στεί από την αυξανόμενη ζήτηση για τα πετροχημικ­ά προϊόντα.

Τα πετροχημικ­ά προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν τα δομικά στοιχεία για προϊόντα που κυμαίνοντα­ι από τα πλαστικά μπουκάλια και προϊόντα ομορφιάς μέχρι τα λιπάσματα και τα εκρηκτικά.

Πετρελαϊκέ­ς εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Shell προγραμματ­ίζουν να επενδύσουν σε νέα πετροχημικ­ά εργοστάσια τις επόμενες δεκαετίες, στοιχηματί­ζοντας στην εκρηκτική ζήτηση πλαστικών στις αναδυόμενε­ς οικονομίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece