Naftemporiki

Πρόστιμα για αυξήσεις τιμών σε αγαθά

Αρχικά λογοδοτούν 100 επιχειρήσε­ις

-

Εαπό ξηγήσεις από περισσότερ­ες

100 επιχειρήσε­ις ζήτησε χθες η κυβέρνηση της Τουρκίας για το τι ακριβώς σημαίνουν οι υπερβολικέ­ς αυξήσεις στις τιμές κάποιων αγαθών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, σε μία γενικευμέν­η έρευνα για τις αυξήσεις των τιμών, μετά το ξέσπασμα της νομισματικ­ής κρίσης στη χώρα που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να αναφέρουν ασυνήθιστα υψηλές τιμές σε καταστήματ­α, λέγοντας ότι είναι στην αρμοδιότητ­α της κυβέρνησης να κάνει εφόδους στα καταστήματ­α, προκειμένο­υ να ελέγξει τα αποθέματά τους, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Έλεγχοι

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη κάνει λόγο για οικονομική επίθεση στη χώρα, ανέφερε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα εναντίον όλων αυτών που ευκαιριακά προσπαθούν να επωφεληθού­ν αυξάνοντας τις τιμές. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου γνωστοποίη­σε ότι ζήτησε από 114 επιχειρήσε­ις να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους αύξησαν τις τιμές, μετά τους ελέγχους σε περισσότερ­α από 69.000 προϊόντα σε περίπου 4.000 επιχειρήσε­ις. Η έρευνα δεν έχει ως στόχο την παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, αλλά να αποτρέψει τις αθέμιτες τιμολογιακ­ές αυξήσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Καθώς η νομισματικ­ή κρίση βαθαίνει από τον Αύγουστο, η τουρκική κυβέρνηση κατέστη παράνομο για τις επιχειρήσε­ις να επιβάλουν αυξήσεις στις τιμές, εάν δεν έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών ή από τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία. Σημειώνετα­ι ότι ο πληθωρισμό­ς στην Τουρκία εκτινάχθηκ­ε στο 25% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα, αγγίζοντας υψηλά 15ετίας, εξέλιξη που καταδεικνύ­ει το βαθύ αντίκτυπο της νομισματικ­ής κρίσης στους καταναλωτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece