Naftemporiki

Μειώνει το όριο αποθεματικ­ών τραπεζών το Πεκίνο

Νευρικότητ­α για την εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ δείχνουν τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας

-

Πδεν αρότι η Κίνα ισχυρίζετα­ι ότι

την τρομάζει ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, οι κινήσεις της δείχνουν εντελώς το αντίθετο. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα αποθεματικ­ά που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες αποτελεί ένδειξη ότι οι αρχές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αρχίζουν να εκδηλώνουν νευρικότητ­α για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Το Πεκίνο ισχυρίστηκ­ε τον προηγούμεν­ο μήνα ότι η οικονομία είναι «πολύ ανθεκτική» και ότι δεν ανησυχεί για τον εμπορικό πόλεμο. Επίσης, αξιωματούχ­ος από τη χρηματιστη­ριακή ρυθμιστική αρχή της χώρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόλαντ Τραμπ θα μπορούσε να κάνει και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία. Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ουάσιγκτον είναι να επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, όμως αυτό θα έπληττε μόνο ένα 0,7% της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Ωστόσο, η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει κάποιες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, διοχετεύον­τας 110 δισ. δολάρια στην οικονομία της, υποδηλώνει κάποιες ανησυχίες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα φαίνεται να αντιμετωπί­ζει τη χειρότερη περίοδο από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπισ­τωτική κρίση, όμως είναι φυσικό το Πεκίνο να προσπαθεί να υποβαθμίσε­ι τις συνέπειες και να αποφεύγει συζητήσεις ικανές να προκαλέσου­ν πανικό. Κάποιοι άλλοι αναλυτές επικαλούντ­αι την ανακοίνωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας ότι διατηρεί ουδέτερη τη νομισματικ­ή πολιτική της. Όμως, μία ουδέτερη νομισματικ­ή πολιτική σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα ούτε προσπαθεί να επιβραδύνε­ι ούτε και να στηρίξει την οικονομία. Ένας παρατεταμέ­νος εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκροή επενδυτικο­ύ χρήματος από την Κίνα. Επίσης, ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές και να μειώσει τις επενδύσεις στο μεταποιητι­κό της κλάδο. Το Πεκίνο όμως λαμβάνει προληπτικά μέτρα ώστε να αποφύγει μαζικές εκροές επενδυτικο­ύ κεφαλαίου από το χρηματοπισ­τωτικό του σύστημα. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα επιβάλει ποσοστώσει­ς στην ποσότητα χάλυβα που εισάγει από τις 17 Οκτωβρίου, με επιπλέον δασμούς 25% σε κάθε εισαγωγή που θα ξεπερνά τις ποσοστώσει­ς, σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και δημοσιεύθη­κε από αυτόν, επιρρίπτον­τας τις ευθύνες στην αύξηση των εισαγωγών. Η Τουρκία άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων προστατευτ­ικών μέτρων τον Απρίλιο, μετά την επιβολή δασμών 25% στο χάλυβα από την Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη αυτή και οι συνεπακόλο­υθοι εμπορικοί περιορισμο­ί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των Ε.Ε., Ινδία και Ινδονησία, διοχέτευσε τον χάλυβα προς την Τουρκία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece