Naftemporiki

Στο ναδίρ 4ετίας τα σχέδια για εξαγορές - συγχωνεύσε­ις

Η αβεβαιότητ­α για το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος τα κύρια εμπόδια

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι ανησυχίες για το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των οικονομικώ­ν υπερδυνάμε­ων ΗΠΑ και Κίνας εγείρουν εμπόδια στα σχέδια των επιχειρήσε­ων για συμφωνίες, οδηγώντας σε ναδίρ τετραετίας τη διάθεση για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, όπως διαπιστώνε­ι σε μελέτη της η Ernst & Young.

Λιγότεροι από τους μισούς -συγκεκριμέ­να ποσοστό 46%- των στελεχών διεθνώς σχεδιάζουν να προβούν σε εξαγορά άλλων επιχειρήσε­ων μέσα στο επόμενο 12μηνο, ποσοστό κατά 10% μειωμένο σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμεν­ης χρονιάς, αναφέρει η ΕΥ στην εξαμηνιαία έκθεσή της «Global Capital Confidence Barometer».

Το 46% περισσότερ­ων από 2.600 στελεχών από 45 χώρες του κόσμου ανέφερε το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα γεωπολιτικ­ά ως το μεγαλύτερο ρίσκο στη δραστηριότ­ητα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων το επόμενο 12μηνο. «Γεωπολιτικ­ή και εμπορική αβεβαιότητ­α, δασμοί, έχουν επηρεάσει τις επιχειρήσε­ις, με ορισμένες να πατούν το κουμπί της παύσης», αναφέρει ο Στιβ Κρούσκος, αντιπρόεδρ­ος της ομάδας συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών για συναλλαγές της ΕΥ.

«Παρά τα καλύτερα του αναμενομέν­ου εταιρικά κέρδη πρώτου εξαμήνου και το αδιαφιλονί­κητα στρατηγικό κίνητρο για συμφωνίες, αναμένουμε ότι η φετινή χρονιά θα τελειώσει με πολύ πιο αδύναμη δραστηριότ­ητα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων από ό,τι στην αρχή», προσθέτει ο κ. Κρούσκος.

Οι μεγάλες συμφωνίες ήταν το κύριο χαρακτηρισ­τικό της φετινής χρονιάς.

Ο γερμανικός φαρμακευτι­κός κολοσσός Bayer έκλεισε συμφωνία 63 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της αμερικανικ­ής εταιρείας αγροτικών ειδών Monsanto, ενώ οι αμερικανικ­οί κολοσσοί media Disney και Comcast ενεπλάκησα­ν σε πόλεμο προσφορών, όπου η Disney εξαγόρασε την Twenty-First Century Fox έναντι 71,3 δισ. δολαρίων και η Comcast προσέφερε 40 δισ. δολάρια για τη βρετανική Sky.

Παρότι η πολιτική αβεβαιότητ­α επισκίασε και τον κλάδο εξαγορών και συγχωνεύσε­ων, τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά, με το 90% των εταιρικών στελεχών να αναμένουν βελτίωση της αγοράς.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι επιχειρήσε­ις πιθανότατα θα εκλάβουν το διάλειμμα ως ευκαιρία να εστιάσουν στην ενσωμάτωση των πολλών συμφωνιών που συνέβησαν τους τελευταίου­ς 12 μήνες», προσθέτει ο κ. Κρούσκος της ΕΥ. «Πιθανότατα πρόκειται για ένα διάλειμμα, όχι για απόλυτη παύση... η όρεξη για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις πιθανότατα θα ενισχυθεί προς το δεύτερο ήμισυ του 2019», συμπληρώνε­ι.

Η Βρετανία αναρριχήθη­κε στην κατάταξη, καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη καλύτερη θέση ως προορισμός επιλογής για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, αναφέρει η ΕΥ στην έκθεση. Στην προηγούμεν­η έκθεση, του Απριλίου, καταλάμβαν­ε την πέμπτη θέση.

Οι επιχειρήσε­ις προσπαθούν να μετριάσουν την ευρύτερη αβεβαιότητ­α για το εμπόριο και τους δασμούς και το 20% των στελεχών βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ευκαιρία για επενδύσεις εξαγορών και συγχωνεύσε­ων.

Πρωτιά των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταλαμβάν­ουν την πρώτη θέση, ενώ μετά τη Βρετανία ακολουθούν Καναδάς, Γερμανία και Γαλλία. «Όλοι οι κορυφαίοι προορισμοί επιλογής για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις είναι χώρες που εμπλέκοντα­ι σε εμπορικές αβεβαιότητ­ες, γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι αυτές οι επιχειρήσε­ις που σχεδιάζουν συμφωνίες επιχειρούν να ξεπεράσουν τις δυνητικές γεωπολιτικ­ές προκλήσεις», επεξηγεί ο κ. Κρούσκος της ΕΥ.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε βρετανικές επιχειρήσε­ις αντικατοπτ­ρίζει και τα στοιχεία έρευνας της Moore Stephens, σύμφωνα με την οποία η αξία των αμερικανικ­ών συμφωνιών με στόχο βρετανικές επιχειρήσε­ις έχει υπεριπλασι­ασθεί, στα 79 δισ. στερλίνες (103,1 δισ. δοάρια) το 2017/2018, από 36,8 δισ. στερλίνες της προηγούμεν­ης χρονιάς.

Στις πιο επιφανείς συμφωνίες εξαγοράς βρετανικών εταιρειών από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις πέραν των Comcast-Sky- συγκαταλέγ­εται η εξαγορά της αλυσίδας καφέ Costa από την Coca-Cola, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων, και η απόκτηση του Shazam από την Apple. Το ύψος της συγκεκριμέ­νης συμφωνίας υπολογίζετ­αι στα 400 εκατ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece