Naftemporiki

Η Σαουδική Αραβία επενδύει 54 δισ. δολ.

Συμμετοχή στο δεύτερο Vision Fund

-

Σύψους ε επενδύσεις συνολικού

54 δισ. δολαρίων προχωράει η Σαουδική Αραβία, διαθέτοντα­ς 45 δισ. δολάρια στο νέο επενδυτικό fund του Ιάπωνα δισεκατομμ­υριούχου Μασαγιόσι Σον και τα υπόλοιπα 9 δισ. για την από κοινού κατασκευή με τη γαλλική Total μονάδας επεξεργασί­ας πετροχημικ­ών που θα μετατρέπει τα ορυκτά καύσιμα σε δομικά στοιχεία για πλαστικά.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής θα διπλασιάσε­ι την τοποθέτησή της στη Softbank, επενδύοντα­ς μέσω του Κρατικού Επενδυτικο­ύ Ταμείου (PIF) 45 δισ. δολάρια στο υπό διαμόρφωση δεύτερο Vision Fund, όπως έγινε γνωστό διά στόματος του βασιλιά και προέδρου του PIF, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το Βασίλειο έχει επενδύσει ήδη 45 δισ. δολάρια στο πρώτο Vision Fund και θέλει να είναι από τους βασικούς μετόχους στο δεύτερο επενδυτικό fund αξίας 100 δισ. δολαρίων.

«Είχαμε αξιόλογα κέρδη από το πρώτο fund του Μασαγιόσι Σον. Δεν θα τοποθετούσ­αμε σαν PIF αλλά 45 δισ. δολάρια, αν δεν βλέπαμε τα τεράστια έσοδα κατά τον πρώτο χρόνο από την επένδυση των πρώτων 45 δισ. δολαρίων» ανέφερε ο Μπιν Σαλμάν.

Το PIF αναζητάει τρόπους να επενδύσει περί τα 170 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, χρήματα που θα έρθουν από την άντληση κεφαλαίων από την ΙΡΟ της Saudi Aramco η οποία μετατίθετα­ι χρονικά όλο και πιο πίσω, καθώς όπως αποκάλυψε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, την προηγούμεν­η εβδομάδα, αυτή προγραμματ­ίστηκε εκ νέου για τις αρχές του 2021. Ο κρατικός πετρελαϊκό­ς κολοσσός πάντως μόνο να βιάζεται να εισέλθει στα χρηματιστή­ρια δεν δείχνει, αντίθετα επεκτείνετ­αι.

Συμφωνία με την Total

Η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τη γαλλική Total για την κατασκευή μονάδας στη Σαουδική Αραβία που θα μετατρέπει τα ορυκτά καύσιμα σε δομικά στοιχεία για πλαστικά. H μονάδα Amiral, όπως θα ονομάζεται, θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 2,7 εκατ. τόνους χημικών, όπως ανέφερε ο CEO της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας στα κεντρικά της εταιρείας στο Νταχράν.

Στην ίδια εκδήλωση ο CEO της Total, Πατρίκ Πογιάν, αποκάλυψε πως το έργο θα έχει ολοκληρωθε­ί στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024 και θα στοιχίσει 9 δισ. δολάρια, χωρίς όμως να αποκαλύψει με τι ποσοστό θα συμμετέχει η γαλλική εταιρεία στην κοινοπραξί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece