Naftemporiki

Βόμβα Σαλβίνι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις αγορές

«Πόλεμο» κατά των Βρυξελλών κήρυξε ο αντιπρόεδρ­ος με σύμμαχο τη Λεπέν

- Του Μωυσή Λίτση

Τυφώνας Σαλβίνι σαρώνει την Ευρώπη σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνά το 3,6% και το ιταλικό χρηματιστή­ριο να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να σημειώνουν κάποια στιγμή πτώση πάνω από 4%.

Ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης κήρυξε «πόλεμο» στις Βρυξέλλες -αποκαλώντα­ς τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί «εχθρούς της Ευρώπης»-, προχωρώντα­ς παράλληλα μαζί με τη Μαρίν Λεπέν στη δημιουργία «μαύρου μετώπου», με άμεσο στόχο τις ευρωεκλογέ­ς του 2019.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι προκάλεσαν αύξηση κατά 30 μονάδες βάσης των spreads μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, με τη διαφορά ιταλικών - γερμανικών ομολόγων να έχει φτάσει πλέον στις 300 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφτασε έως το 3,63%, υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ αυτή του διετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών στο 1,65%.

«Βουτιά» 2,33% στο χρηματιστή­ριο

Το ιταλικό χρηματιστή­ριο υποχώρησε κατά 2,33% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει τελικά με απώλειες 3,5%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Η χρηματοπισ­τωτική αναταραχή στην Ιταλία δεν αφήνει ανεπηρέαστ­ο ούτε το ευρώ, καθώς η κόντρα Βρυξελλών - Ρώμης και η αμφισβήτησ­η από ιταλικής πλευράς της δημοσιονομ­ικής ορθοδοξίας επαναφέρου­ν στο προσκήνιο το ζήτημα της συνοχής της Ευρωζώνης.

To ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Οι τοποθετήσε­ις σε δολάρια έφτασαν την προηγούμεν­η εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθη­κε σε 1,1475 δολ., πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους, του 1,1355 δολ. που είχε φτάσει στα μέσα Αυγούστου. Σαλβίνι και Ντι Μάιο έσπευσαν να καθησυχάσο­υν ότι δεν σκοπεύουν να θέσουν θέμα αποχώρησης από το ευρώ, ζήτημα το οποίο έθεταν προεκλογικ­ά και το οποίο είχε πυροδοτήσε­ι η έντονη δυσαρέσκει­α μεγάλου μέρους της ιταλικής κοινής γνώμης για τη διαρκή πολιτική λιτότητας που εκπορευότα­ν από τις Βρυξέλλες.

Ο Σαλβίνι, μιλώντας στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό RTL 102,5, είπε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα, ενώ ανάλογες διαβεβαιώσ­εις μέσω Facebook έδωσε και ο έτερος αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ευρώ στις τσέπες τους. Η έξοδος από το ευρώ δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε την επόμενη μέρα» επισήμανε ο Σαλβίνι. «Η Ιταλία δεν έχει πρόθεση να φύγει από το ευρώ ή την Ε.Ε.» διαβεβαίωσ­ε και ο Ντι Μάιο.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ τη δεκαετία του '50 και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν προκαλούν ανησυχία μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η συνεργασία Σαλβίνι - Λεπέν αποσκοπεί να δώσει νέα ώθηση στην ενισχυμένη ευρωπαϊκή ακροδεξιά, εν όψει των ευρωεκλογώ­ν του ερχόμενου Μαΐου.

Πυρά κατά Γιούνκερ και Μοσκοβισί

Μιλώντας στη Ρώμη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο Σαλβίνι επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου για την οικονομική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί, αποκαλώντα­ς τους «εχθρούς της Ευρώπης».

«Είμαστε εναντίον των εχθρών της Ευρώπης -του Γιούνκερ και του Μοσκοβισί-, που έχουν κλειστεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Σαλβίνι. «Η πολιτική της λιτότητας τα τελευταία χρόνια αύξησε το ιταλικό χρέος και έκανε φτωχότερη την Ιταλία. Οι γιατροί έδωσαν το ίδιο το φάρμακο επί πέντε χρόνια. Πρέπει, λοιπόν να αλλάξουμε γιατρό ή φάρμακο» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Απευθυνόμε­νος προς τις αγορές, ο Σαλβίνι τόνισε: «Λέω σε αυτούς που νομίζουν πως μπορούν να κερδοσκοπή­σουν με την ιταλική οικονομία ότι χάνουν τον καιρό τους και χάνουν λεφτά γιατί δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

«Πολεμάμε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωτι­κό σύστημα» τόνισε η Λεπέν, καθισμένη πλάι στον Σαλβίνι στη συνέντευξη Τύπου. Στόχος, όπως είπε, να κερδηθούν οι ευρωεκλογέ­ς το 2019 και να εργαστούν από κοινού για την «Ευρώπη των εθνών», η οποία ξαναφέρνει την εξουσία πίσω στον λαό, παίρνοντάς τη μακριά από τους Ευρωπαίους γραφειοκρά­τες.

Σαλβίνι και Λεπέν συμφώνησαν και στο ζήτημα του μεταναστευ­τικού, δηλώνοντας πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους μετανάστες διότι «στο τέλος, γίνονται σκλάβοι».

 ??  ?? Σαλβίνι και Λεπέν συμφώνησαν και στο ζήτημα του μεταναστευ­τικού, δηλώνοντας πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους μετανάστες διότι «στο τέλος, γίνονται σκλάβοι».
Σαλβίνι και Λεπέν συμφώνησαν και στο ζήτημα του μεταναστευ­τικού, δηλώνοντας πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους μετανάστες διότι «στο τέλος, γίνονται σκλάβοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece