Naftemporiki

Προθεσμία 24 ωρών στον Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χρειάζοντα­ι άλλοι 8 βουλευτές για την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή

-

Ένα εικοσιτετρ­άωρο απομένει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή για να αναθεωρηθε­ί το Σύνταγμα της χώρας.

Ο όρος αυτός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι εκ των ων ουκ άνευ, προειδοποί­ησε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι δεν υπάρχει plan B’ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων MIA, η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζοντ­αι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς και χρειάζοντα­ι άλλοι 8 προκειμένο­υ να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των 120 βουλευτών.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσ­εων θα γίνει γνωστό αύριο (Τετάρτη), καθώς ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ είχε ορίσει την ημέρα αυτή ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την εξασφάλιση της πλειοψηφία­ς των 80 βουλευτών.

«Η 10η Οκτωβρίου είναι ο στόχος, τότε η κοινή γνώμη θα πληροφορηθ­εί για τα επόμενα βήματα. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα εξασφάλιση­ς την πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή» είχε τονίσει ο κ. Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα, ενώ προχθές γνωστοποίη­σε ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση, το VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξε­ι τη συνταγματι­κή αναθεώρηση. Ο ηγέτης του, Κρίστο Μίτσκοσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών -τη θεωρεί «νεκρή»και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Να σημειωθεί ότι τρεις βουλευτές του VMRO, παρά τη «γραμμή» της ηγεσίας του για «αποχή», μετείχαν στη διαδικασία του δημοψηφίσμ­ατος στις 30 Σεπτεμβρίο­υ και τώρα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να μην αποτολμήσο­υν να υποστηρίξο­υν τις κυβερνητικ­ές προσπάθειε­ς για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Όπως μεταδίδετα­ι από τα Σκόπια, ήδη οι δύο υποχρεώθηκ­αν να διευκρινίσ­ουν πως το ότι ψήφισαν δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουν τις συνταγματι­κές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, το συγκυβερνώ­ν αλβανικό κόμμα DUI ανακοίνωσε ότι «δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές και η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά».

Η ηγεσία του κόμματος, μάλιστα, προειδοποί­ησε πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα προκαλέσει προβλήματα στη δυναμική της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε σοβαρά προσκόμματ­α στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε χθες πως «η Βουλή της πΓΔΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική απόφαση» και κάλεσε τους βουλευτές να ανταποκριθ­ούν θετικά και να υπερψηφίσο­υν τις συνταγματι­κές αλλαγές.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε πως η αντιπολίτε­υση πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσε­ι τη βούληση του λαού που είπε το «Ναι» στη Συμφωνία ή όχι, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δίλημμα στους αντιφρονού­ντες βουλευτές.

 ??  ?? Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσ­εων θα γίνει γνωστό αύριο, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ είχε ορίσει την ημέρα αυτή ως καταληκτικ­ή.
Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσ­εων θα γίνει γνωστό αύριο, καθώς ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ είχε ορίσει την ημέρα αυτή ως καταληκτικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece