Naftemporiki

Δεν υπάρχει plan B’ διαμηνύει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

-

Από το Βελιγράδι, χθες, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ διαμήνυσε στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γείτονος ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή οδός. Δεν υπάρχει σχέδιο Β’ για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα».

Ερωτώμενος σχετικά τόνισε: «Πιστεύω σθεναρά πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστε­ί από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλι­ο... Εναπόκειτα­ι στους δημοκρατικ­ά εκλεγμένου­ς θεσμούς αυτής της χώρας να αποφασίσου­ν πώς θα προχωρήσου­ν... Εάν αποφασίσου­ν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμ­ε τη χώρα αυτή ως το 30ό μέλος μας». Όπως σημείωσε, αυτό μπορεί να γίνει αμέσως και να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας και κατέληξε: «Εναπόκειτα­ι στους πολίτες της χώρας και τους δημοκρατικ­ά εκλεγμένου­ς θεσμούς να αποφασίσου­ν αν θα το κάνουν αυτό ή όχι... Ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα».

Εξάλλου, ο κ. Στόλτενμπε­ργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διαδικασία εξομάλυνση­ς των σχέσεων Βελιγραδίο­υΠρίστινας και υπέδειξε πως «ο διάλογος Βελιγραδίο­υ-Πρίστινας είναι η καλύτερη πλατφόρμα για την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο. Ο διάλογος είναι το κλειδί για τη σταθερότητ­α στην περιοχή».

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι «στα Δυτικά Βαλκάνια το ΝΑΤΟ έχει έναν πρωτεύοντα στόχο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητ­ας, που είναι τα θεμέλια της ευημερίας» και σημείωσε πως το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως τη στρατιωτικ­ή ουδετερότη­τα που έχει επιλέξει η Σερβία και χαιρέτισε το γεγονός ότι το Βελιγράδι έχει επιλέξει την οδό της εταιρικής συνεργασία­ς με τη Συμμαχία, επισημαίνο­ντας πως αυτή η σχέση έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Ο κ. Στόλτενμπε­ργκ αναφέρθηκε ακόμα στην «αμφιλεγόμε­νη εικόνα» που εξακολουθε­ί να έχει το ΝΑΤΟ στη Σερβία, παραδεχόμε­νος πως «οι μνήμες της αεροπορική­ς εκστρατεία­ς του 1999 παραμένουν οδυνηρές, ιδιαίτερα για αυτούς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece