Naftemporiki

Σεβασμός στα δικαιώματα της Κύπρου

Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις τουρκικές προκλήσεις

-

τη δήλωση του ΕυρωπαϊΣκο­ύ

Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου παρέπεμψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου και ξένων εταιρειών για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ερωτηθείς χθες επί του ζητήματος, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε τη δήλωση των ηγετών, οι οποίοι κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικέ­ς της δράσεις «και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύ­εται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι αυτή η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει η ίδια, αποφεύγοντ­ας οποιοδήποτ­ε άλλο σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Τουρκία με αφορμή την έκθεση των διεθνών παρατηρητώ­ν για τη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών και κοινοβουλε­υτικών εκλογών συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργ­ο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παρεμβαίνο­ντας στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η οριστική μετατροπή της Τουρκίας σε μια αυταρχική, μη φιλελεύθερ­η (illiberal) δημοκρατία» και παρατήρησε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις: κοινωνικές, εθνοτικές και θρησκευτικ­ές. Μια χώρα σε οικονομική κρίση. Μια χώρα που η συνοριακή της γραμμή εφάπτεται με πολλές εστίες πολέμου. Μια χώρα εξαιρετικά κρίσιμη για τις προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές προς την Ευρώπη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece