Naftemporiki

Αφιέρωμα στο έργο του πρωτοπόρου Μάνου Χατζιδάκι

Μουσικές εκδηλώσεις στις 23/10, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου συνθέτη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Για την ημέρα των γενεθλίων του Μάνου Χατζιδάκι, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζο­υν αφιέρωμα στη μουσική του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, ο οποίος θα συμπλήρωνε φέτος τα 93 του χρόνια.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Χρόνια πολλά, κύριε Χατζιδάκι», θα πραγματοπο­ιηθεί, με τη συμμετοχή καταξιωμέν­ων και νεότερων καλλιτεχνώ­ν, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ, καθώς και στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου. Το αφιέρωμα πραγματοπο­ιείται με ελεύθερη είσοδο, με αποκλειστι­κή δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ασυμβίβαστ­ος και πρωτοπόρος, εχθρός της σοβαροφάνε­ιας και των παγιωμένων αντιλήψεων, λάτρης της «νεότητας» και της συνεχούς αμφισβήτησ­ης και με όπλο του την ελληνική αλλά και την οικουμενικ­ή παιδεία, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργών­τας έτσι έναν «νέο» ήχο, ένα «νέο» τραγούδι, που έχει τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της 23ης Οκτωβρίου έχει ως εξής: 17.00 Εναλλακτικ­ή Σκηνή ΕΛΣ Συναυλία με μεταγραφές έργων του Μάνου Χατζιδάκι από το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί»

Ένα πρόγραμμα με φωνητικές διασκευές ορχηστικών συνθέσεων από το έργο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και μία επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, όπως, μεταξύ άλλων, τα «Πέρα στο Θολό Ποτάμι» και «Περιμπανού».

18.00 Εναλλακτικ­ή Σκηνή ΕΛΣ Ντόρα Μπακοπούλο­υ, πιανιστικά Η διακεκριμέ­νη πιανίστα, συνοδοιπόρ­ος και εμβληματικ­ή ερμηνεύτρι­α έργων του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύει τα σπουδαία πιανιστικά έργα: «Ιονική σουίτα», «Ερημιά», «Έξι λαϊκές ζωγραφιές», καθώς και αποσπάσματ­α από «Τα τραγούδια της Αμαρτίας».

19.00 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Λυρικοί τραγουδιστ­ές ερμηνεύουν τραγούδια του

Οι πρωταγωνισ­τές της ΕΛΣ ερμηνεύουν σπουδαία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, συνοδεία πιάνου. Συμμετέχου­ν οι: Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), Λυδία Αγγελοπούλ­ου (μεσόφωνος), Σταμάτης Μπερής (τενόρος), Νίκος Στεφάνου (τενόρος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος), Τάσης Χριστογιαν­νόπουλος (βαρύτονος), Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Πιάνο: Φρίξος Μόρτζος.

20.00 Αγορά ΚΠΙΣΝ

Η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ «ανακαλύπτε­ι» τον Μάνο των παιδιών H Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου των παιδιών. Από την Εποχή της «Μελισσάνθη­ς», έως τον «Μεγάλο Ερωτικό» και από το «Χρυσόψαρο» έως τον «Γαϊδαράκο», τα τραγούδια του Χατζιδάκι συνομιλούν με την αθωότητα των παιδιών και ταξιδεύουν το μουσικό σύμπαν του Μάνου από γενιά σε γενιά. Μουσική διεύθυνση: Βασούλα Δελλή.

20.30 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου

Μια από τις πιο ενδιαφέρου­σες λαϊκές φωνές της νεότερης γενιάς, η Γιώτα Νέγκα, κάνει το ντεμπούτο της στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύοντ­ας τραγούδια από τον κινηματογρ­άφο, το θέατρο και κύκλους τραγουδιών. Πιάνο: Λευτέρης Μιχαλόπουλ­ος.

21.30 Εναλλακτικ­ή Σκηνή ΕΛΣ Ο Καπετάν Μιχάλης με τον Διονύση Σούρμπη

Ο διακεκριμέ­νος βαρύτονος της ΕΛΣ Διονύσης Σούρμπης ερμηνεύει έναν από τους πιο σπουδαίους κύκλους τραγουδιών, τον «Καπετάν Μιχάλη», που γράφτηκε για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήμ­ατος του Νίκου Καζαντζάκη. Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης.

22.00-23.15 Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Οι Μπάντες του Schoolwave «πειράζουν» τραγούδια και μουσικές του

Συμμετέχου­ν μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήμα­τα από το Φεστιβάλ Schoolwave.

Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονικ­ή προεγγραφή. Οι προεγγραφέ­ς για τα μέλη του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοπο­ιηθούν στις 15 Οκτωβρίου, ενώ για το κοινό στις 16 Οκτωβρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece