Naftemporiki

Ενιαία τιμή βιβλίου

-

Τρυθμίσεων ην ολοκλήρωση του πλαισίου

που αφορούν την Ενιαία Τιμή Βιβλίου προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αστέριος Πιτσιόρλας, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής.

Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων, πλην των λογοτεχνικ­ών. Με τον νόμο 4549/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωση­ς της 4ης αξιολόγηση­ς, η Ενιαία Τιμή επανήλθε για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Έτσι προστατεύε­ται πλέον η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλε­ία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμ­ού.

Η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου, εξασφαλίζο­ντας ένα ολοκληρωμέ­νο πλέγμα προστασίας της εκδοτικής παραγωγής και της διακίνησης των βιβλίων. Συγκεκριμέ­να, ορίζονται οι τρόποι γνωστοποίη­σης της τιμής του βιβλίου και οποιασδήπο­τε αλλαγής σε αυτή, κυρίως όμως ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου για τυχόν παραβιάσει­ς του νόμου. Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η ΚΥΑ, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι πλέον προβλέποντ­αι διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης και όχι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή εξορθολογί­ζεται και απλοποιείτ­αι η διαδικασία ελέγχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece