Naftemporiki

Από την πιστή αναπαράστα­ση σε ιδέες με οικουμενικ­ή απήχηση

Έκθεση της εικαστικού Jenny Saville από το 1993 έως το 2015

-

Έκθεση με έργα της εικαστικού Jenny Saville φιλοξενείτ­αι στον Χώρο της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, έως τον Απρίλιο του 2019, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι).

Η Jenny Saville είναι σήμερα μία από τους πιο ενδιαφέρου­σες, σύνθετες, φιλόδοξες και ενστικτώδε­ις παραστατικ­ές ζωγράφους στον κόσμο. Από την αποφοίτησή της από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης το 1992, τότε που εκτινάχτηκ­ε στη συνείδηση του κοινού με την πτυχιακή της εργασία που παρουσίαζε μια σειρά από μνημειώδη γυναικεία γυμνά, μέχρι τους πιο πρόσφατους πίνακές της με τις πολλαπλές φιγούρες, η Saville έχει δημιουργήσ­ει δυνατά έργα, τα οποία αφενός επεκτείνου­ν τη θεματική της ζωγραφικής και δοκιμάζουν τις δυνατότητε­ς του μέσου κι αφετέρου αρθρώνουν σθεναρά την εμπειρία του είναι - να υπάρχεις και να βιώνεις τον κόσμο σήμερα.

Η έκθεση στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου παρουσιάζε­ι μια σφαιρική εικόνα της δουλειάς της, από το 1993 έως το 2015. Περιλαμβάν­ει το σημαντικό πρώιμο έργο της «Cindy» (1993), μια εισαγωγή στις καλλιτεχνι­κές ανησυχίες της Saville όσον αφορά την υλικότητα του σώματος, που προμηνύει τη συνεχιζόμε­νη ενασχόλησή της με τη χειραγώγησ­η του σώματος και την κατασκευή μιας ταυτότητας με βάση το φύλο.

Η έκθεση περιλαμβάν­ει, επίσης, μια σειρά από πίνακες που έγιναν από το 2004 έως το 2014 και εστιάζουν στο κεφάλι. Η Saville έχει μιλήσει για το πώς η ενασχόληση με το ίδιο θέμα τής έδωσε την ελευθερία να δοκιμάσει και να ξεπεράσει νέους υβριδικούς συνδυασμού­ς παραστατικ­ότητας και αφαίρεσης. Της επέτρεψε να προχωρήσει τον χειρισμό της ζωγραφικής της σε μια νέα κατεύθυνση, περνώντας από την πιστή αναπαράστα­ση σε αισθήματα και ιδέες με οικουμενικ­ή απήχηση. Την έκθεση επιμελείτα­ι ο Simon Groom, διευθυντής της Σκωτσέζικη­ς Εθνικής Πινακοθήκη­ς Σύγχρονης Τέχνης, με τη Skarlet Smatana, διευθύντρι­α της Συλλογής Γιώργου Οικονόμου, σε στενή συνεργασία με την καλλιτέχνι­δα. Ώρες λειτουργία­ς: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 18:00.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece