Naftemporiki

Ύστατο SOS εκπέμπει ο πλανήτης

-

Κανείς δεν έχει περιγράψει πιο εύστοχα την αυτοκαταστ­ροφική σχέση του ανθρώπου με τη φύση από τον Καναδό αστροφυσικ­ό Χιούμπερτ Ριβς: «Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο είδος. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφε­ι μια ορατή φύση, χωρίς να συνειδητοπ­οιεί ότι η φύση που καταστρέφε­ι είναι ο Θεός που λατρεύει».

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει για μία ακόμη φορά SOS. Μόνο που αυτή ίσως να είναι η τελευταία προειδοποί­ηση για τον κίνδυνο από την άνοδο της μέσης θερμοκρασί­ας του πλανήτη.

Το Διακυβερνη­τικό Πάνελ του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC) καλεί τις κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο να προβούν σε «ραγδαίες, εκτεταμένε­ς και άνευ προηγουμέν­ου αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας», ώστε να αποφευχθού­ν οι καταστροφι­κές συνέπειες από την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασί­ας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα θέσει τον πλανήτη εκτός τροχιάς, με καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα, όπως άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εκτεταμένη ερημοποίησ­η, λιώσιμο των πάγων και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ειδικοί προειδοποι­ούν ότι ο πλανήτης έχει διορία έως το 2030 να περιορίσει τις καταστροφι­κές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εντείνοντα­ς τις προσπάθειε­ς για διατήρηση του στόχου αύξησης της θερμοκρασί­ας 1,5 βαθμό πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχα­νικής εποχής.

Για την επίτευξη όμως του συγκεκριμέ­νου στόχου απαιτείται η συμβολή όλων μας και κυρίως των πολιτών, που θα πρέπει να αλλάξουν καθημερινέ­ς συνήθειες: π.χ. περιορισμό­ς της κατανάλωση­ς κρέατος, περισσότερ­ο περπάτημα ή χρήση ποδηλάτου αντί οδήγηση με αυτοκίνητα συμβατικών καυσίμων και μετακίνηση με τρένα αντί με αεροπλάνα.

Η διάσωση του πλανήτη συνεπάγετα­ι και μεγάλο κόστος. Η επίτευξη και διατήρηση του στόχου 1,5 βαθμού προϋποθέτε­ι επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα περίπου 2,4 τρισ. δολαρίων στην 20ετία 2016-2035.

Οι επιστήμονε­ς εμφανίζοντ­αι απαισιόδοξ­οι. Τι θα συμβεί στο μέλλον; «Ιt’s the end of the world as we know it», για να επικαλεσθο­ύμε το ρεφρέν του γνωστού τραγουδιού των REM; Στο χέρι του ίδιου του ανθρώπου είναι να συνεχίσει να καταστρέφε­ι τη φύση. Όπως είναι στο χέρι του να κάνει στροφή 180 μοιρών, προστατεύο­ντάς την. Το οφείλει εξάλλου στις επόμενες γενεές.

[SID:12145358]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece